Уеб дизайн тенденциите на 2024-та

ян. 8, 2024 | Графичен и Уеб дизайн

Съвременните технологии в уеб дизайна включват все по-широк диапазон от възможности за приложение на AI. Така можем да създаваме уеб сайтове, предлагащи на потребителя пълно потапяне в различна реалност. Целта е да се създаде едно уникално преживяване за всеки посетител, съобразно неговите нужди, при това адаптирането на уеб сайта към неговия посетител се случва изключително бързо, динамично, в реално време. Нека видим кои са водещите тенденции в уеб дизайна, които да ни помогнат да направим атрактивен и работещ уеб дизайн и през 2024 г.

1. AI-генерирано съдържание и визия

Все повече дизайнери прибягват до помощта на AI в многобройни направления от разработката на уеб сайта. Той може да намери място в неговата визия, достъпност, функционалност, потребителско преживяване, таргетиране на потребителите и др. Много от посетителите вече също очакват да открият AI функционалности в уеб сайтовете, които посещават. Те им дават възможност за повече микроинтеракции със съдържанието, повече опции да преживеят едно ново усещане и да се пренесат по-близо до предлаганото от бранда ни. Изкуственият интелект има приложение и като асистент в комуникацията с потребителите, като за нас остава само да намерим оптималното място на тази форма за контакт в уеб сайта си и да я направим естествена част от нашата бранд идентичност.

2. Интерактивност и motion ефекти

Интерактивният уеб дизайн има много предимства – задържа вниманието на потребителя, дава ни възможност да проследим по-внимателно действията му в нашия уеб сайт, създава по-силна връзка с него и спомага за разпознаваемостта на бранда ни и т.н. Уеб дизайнерите се ориентират към разнообразни motion ефекти – микроинтеракции, динамични ефекти, приложени към традиционни уеб дизайн елементи като бутони, иконки, шрифтове. Някои изграждат и комплексни светове, в които потребителят да се потопи и да изпита цялостно интерактивно преживяване. В тази сфера обаче трябва да сме много внимателни, тъй като целта на ефектите е само да доразвиват идеята на сайта и да улесняват и обогатяват потребителското преживяване, а не да бъдат самоцел или да действат объркващо и претоварващо на посетителя.

3. Максимализъм

Уеб дизайнът в последните години се еманципира в стремежа си към по-смели проекти – ярки и дръзки, които да преодолеят границите на минимализма и да очертаят естетиката на контраста. Потребителите също се нуждаят от такива уеб сайтове – които ги канят в своята тотално различна реалност и ги откъсват от монотонността на дигиталното им ежедневие, в което голяма част от сайтовете си приличат. Дигиталният максимализъм предполага сайтове, изпълнени с цветове, текстури, динамика, геометрични форми, големи заглавия, смела типография които създават усещането за сложност и изпипаност. Тенденцията към максимализъм безспорно е привлекателна със своята грандиозност, но впускането в нея трябва също да е добре премерено и да е обвързано с естеството на бизнеса ни и нашата целева аудитория, разбира се.

4. Бунтът на шрифтовете

В последните години сме свидетели на все по-необуздани шрифтове, които дръзват да излязат от поддържащата роля и да се превърнат в звездата на уеб дизайна. 2024-та обаче вече ще бъде тотално превзета от дръзките шрифтове, които се движат, предизвикват, водят потребителя в неговото потребителско пътешествие. Набира скорост и похватът, при който се замъглява част от текста до нечетимост – тази част, която е в периферията на екрана например, но с придвижването към нея текстът става кристално ясен. Шрифтът като самостоятелен герой и централен елемент на уеб дизайна ще господства тази година – доскоро предимно в банера на начална страница, през 2024-та това явление вече ще превземе и други ключови секции в уеб сайта.

5. Прасковен мъх – цветът на 2024

Определен от Pantone за водещия цвят на 2024 г., този нежен прасковен нюанс (Peach Fuzz 13-1023) ще се среща все по-често в уеб дизайна. Леко ретро, много деликатен и подчертано емоционален цвят, той може да се използва за създаване на усещане за спокойствие, топлина и комфорт в потребителското преживяване. Може да се приложи като доминиращ цвят, както и в комбинация с контрастни цветове, които да подчертаят неговата нежност. Включим ли го в уеб дизайна си тази година, ще покажем своята актуалност и ще придадем на бизнеса си позитивен облик, гостоприемен и приканващ към взаимодействие.

2024-та ще е година на смели решения, на откриване на нови дигитални светове и неочаквани възможности – нямаме търпение да се потопим в тях и да открием своя уникален стил и подход към аудиторията. Както винаги сме напомняли, и сега няма да пропуснем да споменем, че верният път в избора сред актуалните тенденции е да включим тези от тях, които най-добре отговарят на нуждите на нашия бизнес и на нашата аудитория.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!