Тенденциите, които ще определят уеб дизайна през 2023

ян. 9, 2023 | Графичен и Уеб дизайн

Уеб дизайнът тази година се стреми да ни създаде чувството за пълно потапяне в една изцяло различна вселена – усещане, търсено целенасочено от аудиторията, която онлайн преследва пътища за бягство от невинаги оптимистичната действителност напоследък. С тази концепция са свързани и голяма част от актуалните днес тенденции. Нека видим кои са трендовете, които ще ни помогнат през 2023 да изградим своя уникален дигитален свят, в който да поканим посетителите да преживеят една вълнуваща и запомняща се среща с бранда ни.

3D-ефекти

Както повечето актуални тенденции, те не са нещо изцяло ново, но се развиват сериозно напоследък, за да покажат непоколебимо мястото си на модния подиум в уеб дизайна на 2023. 3D ефектите тази година ни предлагат пълно потапяне в триизмерния свят, съпроводено с цялостно усещане за пребиваване в друга реалност. Тази техника е изключително успешна за това да пренесем посетителя в дигиталната вселена на своя бранд. Ако я представим достатъчно атрактивно, примамливо, той не само ще прекара повече време там, но и ще го направи с удоволствие и ще поиска да се върне отново при нас.

Паралакс

При този ефект в анимацията елементите на преден план се движат по-бързо от тези на заден план, като по този начин създават усещане за дълбочина и реализъм на визията. Този ефект е особено предпочитан в последно време и прогнозите са да доминира и да се развива бурно и през 2023. Неговото присъствие се обуславя от засилената динамика в уеб пространството. Развитието в него е активно и бързо, което кара уеб дизайна да отговаря на тази бясна скорост, като интуитивно се стреми към това да поддържа у посетителя усещането на движение, за това че „нещо се случва“ постоянно.

Навигация от 90-те

Тази тенденция се оформя през 2022 г. и остава актуална в уеб дизайна и тази година. Носталгията по ранните години на интернет и на популярната култура като цяло се проявява в свръх пикселизирани изображения, употребата на подчертано ярки цветове и др. Залага се също и на предмети, характерни за близкото минало – видео / аудио касети, CD, плочи, дискети дори, които биват включени в дизайна на уеб сайта. Такива препратки, разбира се, са адекватни, само ако целевата ни аудитория също споделя привързаността ни към близкото минало и този стил. Както и ако обектите, с които се характеризира периодът, биха предизвикали у тях умиление, а не само объркване и чувството, че не са попаднали на правилното място.

Припокриване на елементите

Дълго време уеб дизайнът почива на ясно определени закономерности и следва дадена „подредба“ на страницата, където има фиксирано място за текст, място за визия, за меню, за Call-to-action бутони и др. През 2023 обаче дизайнът иска да се еманципира от принципите на стандартната подредба и ще наблюдаваме текст, който покрива част от изображението например, както и съдържание, сгъстено и сякаш скупчено в определена част от страницата, където не очакваме да го намерим. Важно уточнение тук е, че добрата практика е да се залага по един такъв по-предизвикателен елемент на страницата като акцент – най-често това е основното заглавие. Така ще се придържаме към мярата – ще имаме атрактивен елемент и същевременно няма цялата ни страница да изглежда разхвърляна и хаотична.

Страница 404

Страница 404 обикновено е задънената улица в един уеб сайт – страница, която вече не е налична в сайта, или друг тип проблем може да е причина да се озовем пред 404. В последните години обаче от нежелана среща, попадането на тази страница се превръща в интригуващо преживяване. На нея вече често присъстват закачливи текстове и визии, които кореспондират с идеята за несъществуващата страница, забавни подканвания към потребителя да се върне към начална страница, мини игри и др. През 2023 тя ще продължава да бъде свободната зона на уеб дизайнерите, където могат да си позволят да се пошегуват, да направят нещо симпатично и игриво, с което дори да задържат потребителя за кратко на нея, преди да се върне към начална страница. Това е един свеж начин брандът да се обърне към посетителя на сайта си по-неформално и да превърне негативното преживяване в забавно.

Нямаме търпение да се потопим в уеб дизайна на 2023 – обещава да бъде атрактивен, вълнуващ, забавен и пълен с възможности. Предлага да ни отведе на едно цветно място, създадено специално за нас, което освен да ни информира, да ни продава определени продукти и услуги, да ни спечели за някаква кауза, има силата и да ни развлича, дори на страница 404.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!