Няколко идеи как да използваме видео в уеб сайта си

юни 20, 2022 | Графичен и Уеб дизайн

Първо впечатление се прави само веднъж. В онлайн пространството имаме броени секунди за него – пропилеем ли ги, може и да нямаме друга среща с потребителя. Затова ни е нужно наистина грабващо представяне – свежо, информативно, интересно, конкретно. Един ефикасен начин да постигнем такова силно и комплексно впечатление е чрез залагане на видео в уеб сайта си. Нека видим какво трябва да знаем за ползването на видео в уеб дизайна и как да извлечем максимума от употребата му.

Избор на видео

Според страницата, на която се озовава нашият посетител, трябва да подберем типа видео, което най-добре да подпомогне осъществяването на нашите бизнес цели. За начална страница например можем да предвидим представително видео, което да презентира нов продукт / услуга или пък explainer видео за това как се прилагат нашите предложения. На landing страницата, която посещават потребителите от рекламната ни кампания, пък можем да поместим видео, представящо нашата актуална промоция. В статиите от блог секцията ни можем да наблегнем на видеа от типа „как да“, в които можем да бъдем полезни за практическото приложение на продуктите ни, а и да дадем насоки как да могат да се използват по нов начин нашите предложения.

Разположение

Да разположим видеото в горната част на страницата или така наречена above the fold част на уеб сайта ни е често срещан вариант. Той работи успешно, но можем да дадем и малко по-различно преживяване на потребителите си, като разположим видеото и в други части на страницата. Избираме ги в зависимост от това къде мястото му най-успешно може да допринесе за оптималната комуникация със съдържанието ни, да провокира действие от страна на потребителя и да задържи максимално вниманието му и да го ангажира. Може да бъде в долната част на страницата например, като по този начин, съпроводено и с подходящите call-to-action бутони, да отвежда посетителя към важно за нас взаимодействие.

Бързо зареждане

Сред най-честите опасения при прилагането на видео съдържание в уеб сайта ни е дали то няма да забави времето за зареждане на страницата. Друга неприятна възможност е да удължи времето за възпроизвеждане на самото видео – да бави, да накъсва, да забива и т.н. Такива спънки са способни да откажат потребителя да взаимодейства със сайта ни занапред. За да минимизираме подобни рискове, трябва да качим видеото в подходящи за целите ни формат и размер. Важно е да се фокусираме върху това да не жертваме качеството на видеото за сметка на бързото му зареждане, защото няма нищо по-отблъскващо от видео, качено с кошмарно:

Качество

Ако искаме сайтът ни наистина да има полза от този вид динамично съдържание, трябва да подсигурим не просто перфектно, а дори впечатляващо качество. Дори да не е правено от професионалисти, можем със собствената си техника и възможности да направим качествено видео – с подходяща светлина, добър звук и ясен фокус. Важно е с него да създаваме впечатление за професионално извършена работа – от техническа, но и от маркетингова гледна точка. Трябва да демонстрираме вещина в това какво искаме да покажем, на кого, какво е посланието и целта на заложеното видео.

Достъпност

Тя дава възможност на повече хора да общуват със съдържанието ни и да го възприемат. Така вероятността посланието ни да остане по-дълго в съзнанието им е по-голяма. Достъпността означава да имаме субтитри, които дават възможност за възпроизвеждане на видеото без звук, описания на местата със звук, който не може да се транскрибира и т.н. Да използваме добре подбран софтуер за възпроизвеждане на видеото е друга важна част от работата ни, която не бива да пренебрегваме. Така ще си спестим доста недоразумения от това, че посетителят на сайта ни няма да може да пусне видеото и ще напусне сайта ни разочарован.

Дължина на видеото

Този параметър е относителен, тъй като дължината зависи изключително от целите на видеото. Ако е demo видео например, може да бъде дори няколко минути, „как да“ видеата също могат да са малко по-дълги, но ако е например промо видео можем да се стегнем в съдържание около 30 секунди. Не всички посетители на сайта ни ще видят видеото ни до края, така че колкото по-конкретни сме, толкова по-добре. Стига сценарият ни да позволява, важните неща трябва да кажем в началото на видеото, за да сме сигурни, че ще бъдат „чути“ от мнозинството от зрители.

Responsive визия

За да сме уверени, че съдържанието ни е адаптивно за различните устройства и резолюции, трябва да проверим responsive възможностите му. Във видеото трябва да следим не само да се вижда добре на всички размери екрани, но и да може да се стартира и спира лесно, да има ясна опция за спиране на звука. Трябва също така да даваме очевидни възможности за интеракция с видеото и за извършване на желаното от нас взаимодействие – на десктоп и на мобилни устройства.

Има теми, които не можем да опишем с думи или статични изображения, или поне не така въздействащо, както можем да направим това с видео. То е не само много успешен, но и атрактивен и актуален начин за комуникация между аудиториите и брандовете. Ако разполагаме с качествено видео съдържание, не бива да се колебаем да му намерим подходящо място в сайта си и да се свържем ефикасно с потребителите, които консумират такъв тип съдържание.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!