Как да направим видео за социалните мрежи

апр. 1, 2019 | Социални мрежи

Днес видео форматът в онлайн пространството триумфира. Обичаме да гледаме истории, независимо дали имат линеен сюжет или предизвикват сетивата и логиката ни. Форматът позволява да бъде както по-комплексен, така и много опростен в зависимост от целите ни. Забележително предимство е способността на видеото да ангажира повече от традиционните рекламни формати, а възможността да се създаде сравнително лесно го прави отличен избор за атрактивно дигитално представяне.

Съдържание

Темата на видеото може да се определи, като си отговорим на въпроса: „Защо искаме да го качваме именно в социалните мрежи?“. Разполагането му там позволява да достигнем успешно аудиторията си, като същевременно ги подтикнем да гледат и да се ангажират с бранда ни. Добър източник на идеи за съдържание са досегашните ни успешни публикации. Преглеждаме споделеното съдържание от блога или друг вид публикации и търсим това, което е привлякло внимание под формата на харесвания, реакции, коментари. След това определяме специфичното у него – тип изображение, текстово съдържание, емоционален тон. Този анализ ни помага да намерим отправна точка за темата и стила на видеото.

Сценарий

Прави се описание на това какво ще се снима, отделните сцени, както и текстовото съдържание – диалог, глас зад кадър. В социалните мрежи нямаме много време. Затова трябва да разкажем всичко много бързо, като брандът се представя в първите няколко секунди заедно със стойностното предложение.

Тенденцията е максималната дължина на видеото за Facebook да е около 30 секунди. Затова трябва да бъдем конкретни, да говорим по същество и без заобикалки. Започва се с нещо провокативно и наистина релевантно за аудиторията – можем да им зададем въпрос например, за да ги грабнем. Трябва да адресираме техен проблем – това ще ги ангажира лично и ще привлече вниманието им. Важно е също да заявим ясно, че видеото ще им даде отговор, за да ги задържим колкото е възможно по-дълго.

Развитие

След като зададем въпроса, разбиваме отговора му на части, като идеята е постепенно да се стигне до отговора. Това е своеобразен сюжет, който потребителят да следи с интерес. Всяка част трябва да се свързва с големия отговор на въпроса, като предава усещането за развитие. Ако ще споделяме на някого как да си намери работа с малка ангажираност и високо заплащане например, той ще проследи сюжета до хепи енда. Плавното натрупване на информация, както и въпросите и отговорите, обвързват потребителя със съдържанието и му създават справедливо очакване, че накрая ще получи конкретна информация, която ще му помогне.

Ресурси

Можем да ползваме стокови снимки, кадри, анимирани графики и илюстрации, анимирани субтитри, но най-добре – автентично съдържание. Правейки своя визуален сценарий, си изясняваме какви ще са сцените и планираме какво можем да ползваме наготово и какво ще заснемем лично.

За част от аудиторията видео, заснето със смартфон с хубава камера, може да е напълно достатъчно, особено ако тематиката позволява да се възползваме от reality ефекта. Усещането за заснемане на обекта „без филтър“ и „такъв, какъвто е“ може да донесе успех в някои случаи. Ако видеото обаче е предназначено за професионалисти с опит с визуалното съдържание, очакванията ще бъдат по-високи и съответно – трябва да им се отговори с техника, която да е на професионално ниво. Независимо какво оборудване ще ползваме, фиксирането е задължително във всяка среда, така че трябва да предвидим и статив. В голямата си част ще комуникираме предимно визуално и съдържанието ще се гледа без звук, поради което е необходимо да осигурим и субтитри. Все пак обаче трябва да предвидим и микрофон за потребителите, които ще си пуснат звука, и пред които ще трябва да звучим безупречно.

CTA

Грабнем ли веднъж вниманието на аудиторията, им посочваме какво искаме да направят чрез Call-To-Action (CTA). Може да ги подканим да споделят, да реагират, коментират, да тагнат някого, да посетят сайт, да свалят съдържание. Слага се на подходящо място във видеото, докато още държим вниманието на зрителя. Целим или да взаимодейства с видеото в платформата, за да се показва то на повече хора, или да последва линк към сайта ни, където да действа. Това са двата възможни сценария, които трябва да режисираме.

Отличителност

Резултатът от работата ни трябва да е съобразен с медията, където ще се публикува видеото и да отговаря на нейните правила за грабващо съдържание. Използваме autoplay, за да хванем зрителя мигновено и да спрем скролването, а това става като привлечем публиката си с нещо ярко, изненадващо, с атрактивна анимация, но преди всичко – да е нещо, релевантно за тях.

Брандиране

През цялото време зрителят трябва да е наясно кои сме ние, а и че видеото е именно наше – направено лично от нас. Може да се разположи логото в някой от горните ъгли, като се постави дискретно, без да заема твърде много място. Не всички ще разпънат изображението на цял екран, така че логото трябва да е видимо и за тях. За да бъде представянето ни наистина професионално, финалният екран също трябва да е подчертано брандиран.

Заявяването на нашата фирмена идентичност може да се направи и чрез ефекти. Те създават цялостна визия и звучене на съдържанието и могат да служат успешно за унифициране, за придаване на завършеност и затвърждаване на бранда.

Когато сме актуални, последователни и отговаряме на нуждите на потребителите, няма да сбъркаме и в създаването на видео съдържание. Потреблението му е забавно почти колкото създаването му, така че нека опитаме да влезем във филма оригинално и запомнящо се.

Напред

Научи повече за Успешния Social маркетинг

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!

Pin It on Pinterest