4 свежи летни тенденции в уеб дизайна

юли 24, 2023 | Графичен и Уеб дизайн

Лято е! Жега, плаж, сладолед, коктейли и настроение за почивка и приключения. Нека не оставяме уеб сайта си встрани от тези емоции, а напротив – да го направим проводник на лятното настроение за нашите посетители. Как да го осъществим ли? Със смели решения, мащабни визии, атрактивни шрифтове и симпатично намигване за летен флирт. Нека видим какво точно имаме предвид за новия Ви летен уеб дизайн.

Грабващи визии

Сега е моментът да заложим на магнетични, екстравагантни и мащабни визии – те отиват на лятото със своята смелост и пищност. Често са композиции от много компоненти, които създават усещането за визуално разточителство и хранят очите и фантазията с още, и още елементи, на които да спрем вниманието си. При този тип визии има риск да създадем леко объркване у потребителя в желанието му да види всички детайли, да ги разгледа, асимилира, да хване общото послание на изображението. Тъкмо затова, за да постигнем само положителни ефекти от този похват, трябва да се придържаме към по-семпло оформление в останалата част от дизайна като стил и типография. Така бихме редуцирали посланията към зрителя и ще му дадем възможност да се концентрира към акцента на уеб страницата ни – нашата екстравагантна лятна визия на фокус.

Атрактивна типография

Тук имаме предвид не само интересен шрифт, но и преосмисляне на разположението на думите и дори на отделните им букви в пространството. Можем да си позволим известни волности и да създадем нови и неочаквани „образи“ с помощта на отделните букви. По този начин ще поставим интересни акценти в съдържанието и ще придадем динамика на дизайна си. Тази тенденция създава впечатление за модерен и атрактивен прочит на уеб дизайна, като същевременно заразява с усещането за игра и закачливост. Значително предимство тук е, че не се налага да измислим нещо изцяло ново, а можем да играем с шрифтовете, които вече ползваме в уеб сайта си, и просто да ги „раздвижим“.

Комикс дизайн

Комикс стилът ни дава възможност да заложим на визии, които да включват цели герои или да използваме само комикс елементи, които да миксираме с реален снимков материал. В зависимост от това дали имаме герои, с които да асоциираме бизнеса си, а и от самото естество на нашите продукти и услуги, можем да оформим атрактивни визии, които печелят симпатията на посетителите. Тъй като говорим за летни предложения, можем да наблегнем тъкмо на такива тематични сезонни елементи – свежи, цветни, фриволни. Важен момент тук е да ги свържем с останалата част от уеб дизайна си смислено, за да не стоят като случайно попаднали елементи в него.

Изместване на фокуса от продуктите

Тенденциите в онлайн магазините например постоянно се променят и адаптират към света около нас. Тъкмо най-същественият им отличителен белег – продуктите – отстъпват постепенно място на по-комплексни идеи, свързани с цялостното онлайн преживяване на потребителя и с това как продуктът ще повлияе на начина му на живот и офлайн. Подобни тенденции можем да започнем да лансираме това лято, особено ако продуктите ни са свързани със сезона. Темите за прохлада, почивка, море и други са изключително благоприятни за създаването на такова тотално потапяне в представата за един лайфстайл, повлиян от употребата или дори само от притежанието на нашите продукти.

Летните модни тенденции не подминават и уеб дизайна. Затова в случай, че отговарят на нашата аудитория и на стила ни на комуникация с нея, можем да ги адаптираме в уеб дизайна си. Така ще покажем актуалност, ще внесем настроение и ще приканим посетителя ни да поостане, да разгледа, а защо не и да си забърка един коктейл, да облече банските и да се отдаде на летни шопинг развлечения.

 

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!