Как да изградим успешен e-commerce бранд

юни 10, 2024 | Електронна търговия

В онлайн пазаруването потребителите често са склонни да се доверят на познатите брандове, от които вече са пазарували или поне са придобили някаква представа за тях от дигиталното им присъствие. Но за да влезем в мечтания списък с предпочитани онлайн магазини, трябва да поработим върху имиджа на нашия бранд. Ето някои основни направления, с които да започнем.

Дефиниране на аудиторията

Успехът на всеки бизнес започва с тази важна стъпка – правилното определяне на целевата аудитория. За да определим максимално точно към каква група да се насочим, трябва да си отговорим на няколко въпроса. Някои от тях включват кои са те и съответно къде можем да ги открием онлайн, какви са техните желания и потребности, какви са проблемите им, които нашият продукт може да разреши. Анализирайки тази информация, бихме могли да дефинираме и ключовите думи и фрази, които биха могли да използват, за да достигнат до нас. Друга важна информация, която трябва да извлечем от анализа на аудиториите, е какъв език използват, за да можем да го включим в начина, по който общуваме с тях. Можем да направим това чрез преглед на клиентски отзиви, на думите, които изписват в търсачката на сайта, в социалните мрежи и т.н.

Качествени продукти

Ако сме прохождащ e-commerce бранд, сега е моментът да преценим добре обозримите възможности пред своя бизнес. Често начинаещите в онлайн продажбите стартират с няколко продукта, а понякога дори и само с един. Този подход ни позволява да изпипаме до съвършенство качествата на предлаганото от нас. Така още с първия досег с нашите продукти клиентът ще остане доволен от покупката си, което е най-сигурната предпоставка да се завърне отново и да ни препоръча на други. Особено за начинаещите в онлайн продажбите качеството е задължително условие за стартиране на бизнес, което не бива да се подценява. То е важен крайъгълен камък, който да заложим в цялостната си дигитална стратегия – основно предимство, което не само да изтъкваме, но и да можем да защитим с мненията на клиентите си и с растящите си поръчки.

Собствен стил

За да си създадем успешен имидж на високо ценен и уважаван бранд в онлайн търговията, трябва да изградим цялостно впечатление у потребителите. Това означава да оформим и затвърдим свой собствен стил, който да се проявява в нашите продукти, в начина, по който ги комуникираме в онлайн магазина си, в езика, който използваме – вербален, цветови, символичен и т.н. Този стил трябва да удържим и в логото, и в представянето си в социалните мрежи, в кореспонденцията с клиенти и партньори, а дори и в начина, по който опаковаме и изпращаме поръчките на своите купувачи. Нашият своеобразен запазен знак ни дава възможността да се отличим от конкуренцията и да дадем на потребителите си още причини да ни разпознават и запомнят.

Грабваща история

Автентичността ни е едно от най-силните оръжия в борбата с конкуренцията. За да я постигнем, можем да разкажем историята на бранда си в нашия онлайн магазин по увлекателен начин. Най-пълноценно можем да я представим в страница За нас, където можем да поместим разказ за това откъде сме тръгнали, какви са целите и мисията ни, нашата лична история и връзка с това, което правим. В блога си пък можем да споделяме разкази „от кухнята“ на нашето производство, качествен контрол, технологиите, които използваме в работата си, и хората, които стоят зад нашия бранд. Представяне на служителите, на партньорите ни, дори на редовни клиенти може да добави необходимата доза автентичност към нашето предложение, да ни доближи до потребителя и да го обвърже с нашия бизнес трайно и лоялно.

Изграждането на успешен e-commerce бранд изисква задълбочено разбиране на нашата целева аудитория, силна идентичност на марката, полезно и разнообразно съдържание и, разбира се, продукти с безупречно качество. Като се съсредоточим върху тези ключови направления и останем отдадени на предоставянето на стойност на своите клиенти, можем да създадем силно и трайно впечатление и да развием своя лоялна клиентска база.

Напред

Научи повече за Работещите онлайн магазини

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!