Няколко актуални практики за изграждане на успешен бранд в социалните мрежи

фев. 13, 2023 | Социални мрежи

Социалните мрежи днес играят ключова роля за изграждането на успешни брандове. Тези дигитални пространства по дефиниция са места за иновации, за промени и са проводник на новото и актуалното. Затова и представянето на бранда ни там е от ключово значение за неговото развитие. Нека надникнем в света на дигиталния маркетинг в социалните мрежи, за да видим кои са посоките, към които да се ориентираме в тази сфера, за да изградим успешен бранд днес.

 

1. Личностите зад бранда

Тяхното представяне и позиция винаги са представлявали ценност, но напоследък в дигиталния маркетинг особено настойчиво се говори за потребността от автентичност и непосредственост. Дистанцираните, недостижими брандове днес не привличат трайно интереса на потребителя, напротив – по-скоро го карат да се чувства отчужден. За сметка на това ако покажем лицето на бизнеса си и му придадем характер и лична нотка можем да разчитаме на по-трайно приятелство с нашата аудитория. Можем да направим това, като разкрием нещо „от кухнята“, от процеса на работа, от реалните хора, които стоят зад бизнеса ни. Друга важна стъпка може да бъде също да покажем позиция по отношение на актуална тема. Социална или политическа дискусия, културно събитие или явление – няма граници тук, стига да подберем тема, по която действително можем да се изкажем компетентно и която има значение за нашата целева аудитория.

2. Продукт в действие

Вместо да се стремим само към съвършенството на продуктовата фотография, с което да намерим перфектния ъгъл и светлина, за да покажем един безупречен продукт, с днешна дата е по-добре да го поставим в реална ситуация. Време е в представянето на бранда си да наблегнем освен на атрактивния дизайн, и на реалните способности на предложенията ни да решават потребителските проблеми. За да допринесем за непосредственото усещане от взаимодействието с продуктите, можем да се вдъхновим от най-често задаваните въпроси на потребителите, свързани с тях. Може да са свързани с разопаковането им, пускането им в употреба, начина им на съхранение и др. Така ще открием какво остава неясно или буди допълнителни въпроси и ще разработим съдържание тъкмо за него. То може да представлява снимки, видеа, инфографики и други, които да показват продукта ни в действие.

3. Анализ на данните

Да анализираме данните от социалните мрежи, разбира се, не е новост, която да приложим чак сега. Нюансът, на който бихме искали да наблегнем днес, е да пренесем данните от Facebook и Instagram към цялостния си бизнес модел. Демография, географско разположение, потребителски профил на аудиторията ни в социалните мрежи са само част от информацията, която можем да ползваме. Популярност на определени наши продукти там, както и начинът, по който хората говорят за тях, също могат да бъдат знакови за това в какво направление да насочим своите бизнес интереси. Дигиталното поведение на потребителя също е от значение – как реагира на нашите послания, коментира ли, пише ли ни, задава ли въпроси, споделя и препоръчва ли предлаганото от нас – всички аспекти на тази информация могат да ни помогнат в търсенето на нови хоризонти за нашия бранд и как да се упътим в правилната посока, за да предложим на потребителите точната оферта, и то по начина, по който те най-охотно биха взаимодействали с нея.

4. Експерименти с новото

Социалните мрежи продължават своята мощна експанзия в нови направления. Нови социални мрежи, метавселени, възникващи в старите, дават неочаквани възможности за избор пред нашите потребители. А това означава, че през 2023 и занапред присъствието на нашата аудитория в дигиталната среда ще бъде много по-динамично. Затова и ние трябва да бъдем готови за иновации в представянето на бранда си и в комуникацията с нашите потребители. Виртуална реалност, изкуствен интелект са само част от понятията, които ще управляват бъдещето ни – нека започнем да ги опитомяваме още тази година, за да можем да ги включим в бизнес модела си занапред. Наред с нововъденията в технологичен план, трябва да обръщаме внимание и на изцяло новите социални мрежи, които се появяват със забележителна скорост. Дори да не развием представянето си там сега, трябва да ги познаваме и следим, за да преценим дали няма да са подходящо място за нас утре или догодина.

И настоящето, и бъдещето на социалните мрежи е свързано с постоянно експериментиране, със сетива, отворени за актуалните нагласи на потребителя. Ако искаме да намерим място за своя бранд там, трябва да бъдем готови да дадем на потребителите реалистично изживяване, автентично представяне на нашите продукти и услуги, храна за нестихващия им апетит към новото във всеки един етап от тяхното потребителско пътешествие. При това с всеки изминал ден трябва да правим всичко това все по-добре. 😊

 

Напред

Научи повече за Успешния Social маркетинг

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!