Как социалните мрежи влияят на SEO

сеп. 14, 2020 | Ads и SEO оптимизация

Мненията относно връзката на социалните мрежи със SEO са противоречиви. За да ги обобщим коректно, трябва да признаем, че присъствието ни във Facebook, Instagram, LinkedIn не е неоспорим SEO фактор, както например качественото съдържание на сайта, връзките към него и т.н. Можем обаче със сигурност да говорим за индиректна връзка между публикациите ни в социалните мрежи и оптимизацията за търсачката. Нека видим как двата процеса могат да си помогнат взаимно за постигането на по-добри резултати.

Част от цялостна дигитална стратегия

Най-коректният поглед към присъствието ни в социалните мрежи е да ги възприемем като част от цялостното ни дигитално присъствие. Истината е, че трябва да се представяме на високо ниво във всички канали – уеб сайт, социални мрежи, Google Ads реклама и др. Колкото по-ценно е съдържанието ни и колкото повече интерес предизвиква с всяка негова поява, където и да е, толкова по-добре за резултатите ни във всяко едно отношение. Алгоритмите на търсачката са така настроени, че фино улавят настроението към бранда ни, репутацията ни, а това неминуемо са качества, които водят до съвсем прагматични измерения на успеха ни – трафик, време, прекарано на сайта ни, взаимодействие със съдържанието и др. Затова усилията ни за добро представяне в социалните мрежи не бива да се отделят от комплексната ни SEO и бизнес стратегия.

Откриваемо съдържание

Социалните мрежи днес все по-успешно се ползват и като търсачки. Удобството от това е безспорно – вместо да излизаме от Facebook, за да потърсим в Google къде да хапнем довечера, далеч по-удобно е да го направим, без да напускаме социалната мрежа. Освен информация за разположението на ресторанта, там ще разберем и как го оценяват потребителите, кои наши приятели са били там или го харесват – все преимущества, които ни помагат да направим по-информиран избор. Това обяснява защо позиционирането ни в социалните мрежи е особено важно – независимо дали влияе пряко на резултатите ни в Google, добрата ни откриваемост там ни дава още един канал, по който да стигнем до реални и ангажирани потребители. Това означава добър имидж на бранда, популярност, трафик и още много положителни взаимодействия с бизнеса ни, които в бъдеще ще ни дадат и SEO предимства.

Доброто съдържание винаги печели

Когато често публикуваме качествено съдържание в социалните мрежи, което хората искат да споделят и коментират, повишаваме атрактивността си като източник на полезна и интересна информация. Предлагаме ли наистина добро, експертно, пълноценно и задълбочено съдържание, то ще поведе след себе си лавинообразен ефект от харесвания, споделяне и повишено онлайн присъствие като цяло. Ако не повлиява съвсем пряко и веднага на SEO, то със сигурност се отразява благоприятно на репутацията на домейна (domain authority), което косвено и в по-дългосрочен план има осезаем SEO ефект. Да привлечем погледите с нещо, което потребителите оценяват високо и искат да споделят с другите, винаги е добра стратегия.

По-широк обхват на публикациите

Нека си представим, че вече създаваме атрактивно съдържание, което хората харесват и споделят в социалните мрежи. Една крачка напред би била да направим различни варианти на резюмета на статиите си за различните мрежи. Можем да си позволим малко по-дълъг пост за Facebook например, по-кратък за LinkedIn и т.н. Това отново ще работи добре за видимостта на съдържанието ни, ще докара кликове към уебсайта ни, което работи в посоката на повишен трафик към уеб сайта ни, линкове и други положителни ефекти – параметри, които не ни обещават преки SEO-резултати на мига, но допринасят за такива в по-глобален план.

Както споменахме, представянето ни в социалните мрежи само по себе си не е признат и безспорен директен SEO фактор. Изявата ни там обаче несъмнено помага индиректно на позициите ни в Google, и то в различни аспекти. Стига да се придържаме към златния принцип да държим високото ниво на съдържанието си във всеки един дигитален канал, положителните ефекти върху SEO и върху бизнеса ни като цяло няма да ни изневерят.

Напред

Научи повече за Ефективната SEO оптимизация

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!