SEO тенденции за 2021-ва година

ян. 11, 2021 | AdWords и SEO оптимизация

2020-та беше предизвикателна година за икономиката – голяма част от бизнеса премина от offline към online, а вече утвърдените онлайн брандове пък наблегнаха сериозно на развитието на дигиталното си присъствие. Ефективната SEO оптимизация продължава да бъде една от най-добрите възможности да се позиционираме на челните позиции в резултатите от търсенето и да привлечем успешно вниманието на клиента. Нека да разгледаме и някои от най-важните тенденции, към които трябва да се придържаме през 2021-ва.

Ясна структура

Точното време е да прегледаме структурата на сайта си от потребителска гледна точка. Можем да го направим, като проследим пътищата към най-честите цели на посетителя. Много от сайтовете и онлайн магазините се промениха доста през изминалата година – някои от продуктите или услугите им не са приложими в актуалната ситуация, но на тяхно място се появяват други. Препоръчително е да прегледаме съдържанието си, за да се уверим, че всичко е актуализирано според реалните ни предложения към клиента. Всяка остаряла информация може да бъде подвеждаща и да навреди на потребителското преживяване и на имиджа на бранда ни.

Работещ сайт на мобилни устройства

Важно е да се уверим, че сайтът ни на мобилни устройства функционира точно така безпроблемно, както и на десктоп версията. От сайта през 2021-ва се очаква да е много бърз през смартфона, лесен за ползване, с добре представено и структурирано съдържание, полезен и актуален, с лесни и интуитивни пътища за взаимодействие, ясни бутони. Ако имаме онлайн магазин, трябва да сме сигурни, че от него се пазарува бързо и удобно през мобилни устройства, като всички стъпки от процеса на покупка за ясни и прозрачни.

Качествено съдържание

Познато е отдавна като основополагащ критерий за добра SEO оптимизация, но представата за „качествено“ постоянно се променя и развива. Намерението на потребителя сега сериозно се отразява на това кое съдържание е наистина добро. Дали търси информация или има желание да пазарува, е определящо за това дали съдържанието ни е качествено. Пространно описание на начина, по който работи най-новата ни прахосмукачка робот, попада точно в целта, ако потребителят иска да научи повече за продукта ни, но ако вече е с нагласата да купува, трябва да му дадем лесна и безпроблемна пътека към бързия чек аут без излишно и твърде подробно текстово съдържание.

Добро потребителско преживяване

Съществена част от потребителското преживяване е свързана със скоростта на сайта. Наред с този параметър, важни са и лесната навигация, бързата работа с него и възможността посетителят да успее безпрепятствено, скоростно и с удоволствие да достигне до търсената информация и да извърши необходимото му действие. Безпроблемното боравене със сайта е задължително условие за един успешен уеб сайт, което през 2021-ва година вече можем да надградим с интригуващо взаимодействие със съдържанието, което ангажира потребителя и го предразполага да остане с нас задълго.

Подходящ контекст

Търсачките са все по-добри в определянето на контекста на нашето съдържание. Той е все по-широко понятие и обхваща и линковете към нашия сайт, разположени на други места в мрежата. Дали те са в правилния контекст, дали са намерили мястото си така, че да става ясно какво предлагаме, дали отвеждат към уеб сайта ни с достатъчно ясна предварителна представа какво може да бъде намерено в него, са все аспекти, от които се определя качественият контекст. Линкове, съпътстващо съдържание, anchor текст и много други конкретни показатели оформят преценката за контекста на съдържанието ни.

Алгоритмите на Google имат все по-прецизни механизми и поставят все повече и повече изисквания, за да се постигнат добри места в страницата с резултатите от търсенето. За да се позиционираме добре през 2021-ва година, се изисква здрава работа, защото Google занапред ще се превръща още повече в помощник и съветник на потребителя, който разрешава реални проблеми. Колкото повече очакваме от търсачката като потребители, толкова повече ще изисква тя от сайтовете, за да ги постави на приоритетните места в страницата с резултати. Така се развиваме заедно, ставаме все по-добри и вървим смело напред към една успешна 2021-ва година!

Напред

Научи повече за Ефективната SEO оптимизация

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!