Как да създадем усещане за неотложност в онлайн магазина си

ное. 13, 2023 | Графичен и Уеб дизайн

Дори да видят изгодна оферта, потребителите са склонни да отлагат покупката, а причини за това винаги се намират – да проверят дали продуктът не се предлага и на по-изгодна цена от друг търговец, дали няма да го намерят в комплект с повече съпътстващи продукти, с по-дълга гаранция и какво ли не още може да ги накара да отложат процеса на пазаруване. Това често се случва, когато уеб дизайнът ни не предвижда достатъчно атрактивни и ефикасни сигнали, че промоцията може да им се измъкне, ако не действат сега. Нека видим как да покажем това достатъчно категорично и въздействащо.

Времево ограничение

Ясно комуникираният период на предложението е задължителен елемент в промо кампанията ни. Начало и край можем да поставим на видимо място не само на начална страница в онлайн магазина си, но и в целевите страници, които се отварят от Google рекламата ни, в категориите, а даже и в поп-ъп съобщение, в което да наблегнем на времевото ограничение на офертата ни. Периодът не е задължително да е свързан само с времето на промоцията ни. Може да се отнася и за наличието на ексклузивни продукти, които са актуални само сега и след това няма да бъдат част от постоянните предложения в онлайн магазина ни. Колкото по-уникална е неповторима е офертата ни, толкова по-силен подтик ще създадем за взаимодействие именно сега.

Налични продукти

Да видим, че от така желаните обувки са останали само 2 бройки в желания от нас размер е мощен стимул да се задействаме. Всеки, който е изпадал в ситуацията да му измъкнат мечтания продукт под носа, само докато все още разглежда онлайн магазина, ще разбере тежката съдба на губещия. Затова да упоменем оставащите бройки, особено когато боравим с ограничени количества, ускорява значително процеса на взимане на решение и ни кара да осъзнаем, че не чакат само нас. Ако добавим към тази информация и това колко души в момента разглеждат въпросния продукт, ще засилим напрежението още повече – дотолкова, че бутонът КУПИ да е единственото възможно решение.

Брояч

Броячът е изключително силен подтик за предприемане на действие. Той може да се активира преди началото на специалната ни оферта, за да отброи времето до нейния старт. След като тя вече е активна пък с него може да се следи колко време остава до края ѝ. Броячът обаче е нещо повече от чисто информативен инструмент, който показва времето, с което разполагаме, за да предприемем действие. Той създава усещането за нещо необичайно и вълнуващо, което се случва в онлайн магазина ни и превръща пазаруването в участие в „игра“, в която трябва да действаш в рамките на определен срок. В противен случай времето ти ще изтече, или пък някой ще те изпревари.

Цветове

Реагираме на цветовете на съзнателно и подсъзнателно ниво, затова вниманието към подбора им, когато искаме да създадем усещане на спешност е особено важно. По навик мислим за червеното като цвят, свързан със спешност и неотложност, но вариантите не се изчерпват с него. Оранжевото, като друга „топла“ опция също е добра възможност да привлечем вниманието към спешността на взимането на решение. И други цветове могат да ни помогнат да ускорим шопинга, стига да постигнем единство на стила на ландинг страницата си и да поставим атрактивно акцента върху важните за взаимодействието бутони и послания.

Добавена стойност

Въпреки че това, което води потребителите на сайта ни, може да е промоцията, тя не е единственото, което ги кара да пазаруват. За да мотивираме решението им за покупка, можем да им покажем, че си струва. Това може да се изрази, като на видими места изтъкнем и допълнителна причина да пазаруват – например ако процент от приходите от продажбите отиват за дадена кауза или пък с покупката си стават част от лимитиран кръг от наши клиенти, които ще получават специални оферти, недостъпни за масовите потребители. Можем да проявим креативност в това да подберем атрактивни и интересни предложения, които да ни отличат от конкуренцията не само концептуално, но и във визуален аспект, като ги представим грабващо и неустоимо в онлайн магазина си.

FOMO (fear of missing out или страх да не изпуснем нещо) е мощен двигател за взимане на решения в онлайн търговията. За разлика от посещението във физически магазин, това в онлайн магазина може да се повтаря многократно. Тъкмо тази възможност дава на потребителя усещането, че може да отлага безкрайно предприемането на действие. Не и ако го мотивираме по подходящия начин да купи именно сега, защото… други вече го направиха. А Вие какво чакате?

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!