Какво трябва да знаем за продажбите чрез социалните мрежи

мар. 13, 2023 | Социални мрежи

Времето, прекарано в социалните мрежи, е време да общуваме с приятели, да се информираме за последните новости, да видим какво се случва с любимите ни популярни личности, а и да пазаруваме. При това можем да извършваме всички тези дейности едва ли не едновременно, и то с лекота. Звучи примамливо, нали? Ето и малко повече за възможностите за продажби в социалните мрежи и как да ги използваме правилно.

Какво представляват

Пресечната точка между социалните мрежи и електронната търговия е мястото, където се случва магията на продажбите във Facebook и Instagram. Този специфичен вид пазаруване има предимството, че мястото на действие – социалните мрежи – позволява шопинг предложенията да се появяват сред връзки, приятели, интереси, хобита, публични личности и събития. Това са оптимално предразполагащи условия за взаимодействие с бизнеса ни, тъй като такава среда намалява резервите, а освен това дава възможности и за препоръки на продуктите ни от страна на приятели, инфлуенсъри и др.

За кого са подходящи

Дали шопингът в социалните мрежи е верният подход за нас, трябва да преценим индивидуално според естеството на нашия бизнес. Основополагащ въпрос е каква е нашата аудитория и дали е в социалните мрежи. Ако отговорът е да, то трябва да преценим в коя / кои точно да се позиционираме – Facebook или Instagram например, или пък и в двете можем да открием нашите потенциални клиенти. Ако вече обмисляме да разширим бизнеса си с продажби през социалните мрежи, то е ред да помислим и за това, че тази стъпка изисква да засилим присъствието си там като цяло. Това означава повече публикации, рекламно съдържание, но и надежден съпорт за потребителските въпроси и проблеми. След като продаваме онлайн, кореспонденцията около продажби, плащане, доставки е неизбежна, затова трябва да преценим добре подсигуряването и на този човешки ресурс.

Предимства

Ако искаме да се чуе за бранда ни, социалните мрежи са място като никое друго. Харесването, коментарът, споделянето, препоръката са аспекти, които са ясно видими тук и създават всички нужни предпоставки за взаимодействие с потребителите. Достъпността и лекотата на пазаруването през Facebook и Instagram също е от огромно значение – във всеки един момент, на всяко място, на което се намира, дори в движение, потребителят може да извърши желаното действие лесно и бързо. Друга атрактивна страна на социалните мрежи е, че присъствието ни там и пазаруването в частност са ясно измерими с метрики, които могат да ни дадат детайлна картина на нашето представяне и предоставят постоянен източник на възможности за оптимизация.

Основни принципи

Постоянството е правилният подход, ако искаме да се позиционираме на шопинг картата в социалните мрежи. За да осъществим намеренията си да бъдем харесвани, споделяни, препоръчвани, трябва да бъдем активни, актуални и отличаващи се във фийда. А за да постигнем всичко това, качественото текстово и визуално съдържание са задължителни елементи в плана на нашия успех. Друг съществен аспект е поставянето на реалистични цели – приблизително колко реакции, колко споделяния, колко покупки се стремим да генерираме за определен период. А има и нещо, което не можем с точност да предвидим, но непременно трябва да поощрим, и това е потребителски генерираното съдържание. То е изключително важно за валидацията на предимствата на нашите предложения, защото потребители, които се снимат с нашите продукти и пишат отзиви за тях, са най-успешният начин да изградим доверие у аудиторията и да ги окуражим да станат наши клиенти.

Стане ли дума за пазаруване, няма неудобно място и неподходящо време – особено когато това се случва в мрежата на Facebook и Instagram. Затова е време да превърнем бизнес страниците и профилите си в социалните мрежи в работещи магазини, готови не само да посрещнат, но и сами да откриват най-подходящите за нас клиенти онлайн.

Напред

Научи повече за Успешния Social маркетинг

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!