Защо трябва да използваме прогрес бар в уеб сайта

апр. 1, 2024 | Графичен и Уеб дизайн

Прогрес барът е важен компонент, който може да изиграе съществена роля в процеса на създаване на качествен уеб сайт с оптимално потребителско преживяване. Той е визуален елемент, указващ напредъка или процента на завършване на дадено действие в нашето онлайн пространство, като например зареждане на страница или изпълнение на дадена операция. Нека видим малко повече за това как използването на прогрес бар допринася за работещ и ефективен уеб сайт и съответно – за повече удовлетворени посетители.

Ясна комуникация

Прогрес баровете са ясни индикатори, които показват текущото състояние на степента на изпълнение на задачата. Те помагат на потребителите да разберат дали дадена операция напредва или е спряла, с което значително намаляват объркването и несигурността им. Тази прозрачност насърчава доверието на потребителя в уеб сайта и нашия бранд респективно, което води до по-добро цялостно изживяване. Добре разработеният прогрес бар дава възможност за планиране на времето и действията на посетителя, а това взаимодействие между бизнеса ни и клиента позволява да изградим отношения на партньорство със своята аудитория.

По-малко изоставени колички

При онлайн магазините наличието на прогрес бар по време на процеса на поръчка и плащане може да спомогне за намаляването на изоставените колички. Видимостта на напредъка на плащането и стъпките до неговото завършване показват на клиентите ни докъде са стигнали и колко още остава, намалявайки чувството на напрежение и несигурност и увеличавайки вероятността те да завършат покупката си. Добра практика е да сведем този процес само до няколко стъпки, които да визуализираме ясно и така да създадем усещането у купувача, че не само знае на кой етап в процеса се намира в момента, но и че самият път е кратък и лесен.

Гъвкавост и функционалност

Прогрес барът може да се използва в широк спектър от най-различни функции, които уеб сайтът ни предлага. Наред с изтегляне и качване на информация, може да се приложи и за различни взаимодействия, сред които попълване на данни например. Маркирането на завършените стъпки във формуляр с много страници насърчава потребителите да завършат процеса. При скрол на страница също можем да приложим прогрес бара, за да покажем на потребителя къде се намира, особено ако страницата е по-дълга. При пускане на видеоклипове и игри пък може визуално да представи процеса на зареждане, като не позволява на потребителите да се чувстват сякаш уеб сайтът е забил.

Ефектен елемент от уеб дизайна

Прогрес баровете могат да бъдат персонализирани, за да съответстват на темата и цветовата гама на нашия уеб сайт, което ги прави атрактивен елемент и им позволява безпроблемно да се интегрират в дизайна. Освен това те могат да бъдат акцент, чрез който да се привлече вниманието на аудиторията към конкретна част от страницата. Прогрес баровете са адаптивни и могат лесно да се поберат в различни размери екрани и в различни оформления. Те остават функционални и визуално привлекателни както на настолни, така и на мобилни устройства, осигурявайки последователно потребителско изживяване, независимо къде и как ги използва потребителят.

Прогрес барът е мощен UX инструмент, който осигурява ясна комуникация и насърчава доверието в бранда ни. Наред с тези предимства, той може да подобри дизайна на уеб сайта ни, спомага за намаляване на изоставените колички, а със своята адаптивност съпътства потребителите на всички устройства и резолюции. Съвкупността от тези качества го прави незаменим помощник на бизнеса ни за успешно онлайн присъствие и следователно – наш пръв приятел в привличането и задържането на доволни и лоялни клиенти.

 

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!