Какво трябва да знаем за UX дизайна

окт. 19, 2020 | Графичен и Уеб дизайн

Дизайнът на потребителското преживяване (user experience, съкратено: UX) е начинът, по който даваме на потребителя си възможност за смислено и целенасочено посещение на сайта ни. Брандинг, дизайн, употреба и функциониране на сайта са само елементи от този процес. Голямата ни цел е да постигнем комплексен и хармоничен резултат. Приложения, уеб сайт и други – всички канали, по които боравим с един бизнес, са предмет на UX дизайна и целят да ни дадат оптимално преживяване. Нека видим как да го постигнем успешно и завладяващо.

Фокус върху потребителя

Да погледнем от позицията на потребителя е основен принцип на UX. Колкото и логично да звучи, често се пренебрегва, тъй като дизайнерът понякога залита към желанието да впечатли с нещо много сложно и в края на краищата – твърде трудно за работа. Истинската цел на UX е деликатната комбинация между форма и функция, като в това съчетание интегрираме оптималното потребителско преживяване и красивия, ефектен дизайн. За да осъществим процеса, както трябва, добре е да имаме предвид, че той продължава дълго във времето и се състои от постоянна връзка между развитието на UX и получаването на обратна връзка от взаимодействието на потребителя със сайта ни.

Визуална йерархия

Тя предполага съвсем естествен ход на съдържанието, лесно преливане от страница в страница, от категории към продукти и т.н. Успешното ѝ организиране я прави невидима, а пътешествието из сайта – съвсем неусетно и сякаш интуитивно. Така посетителят ни по-лесно ще намери това, което търси. За да изпълним добре тази част от дизайна, трябва да мислим не само за визуалната страна на проекта си, но и за работата с него от позицията на потребителя. За да се ориентираме добре в степенуването на страниците и посланията, най-сигурно е да се водим от информационната йерархия на сайта – кое е най-същественото и как се степенува съдържанието спрямо най-важната информация.

Консистентност

Всички страници и продукти трябва да бъдат със сходно визуално представяне. Освен това трябва да помислим и за връзката между визията ни на различни устройства – UX дизайнът трябва да бъде реализиран в десктоп версията на уеб сайта ни, както и на тази за мобилни устройства, а също така и в мобилното ни приложение, ако имаме такова. Важността на взаимовръзката между представянето ни на различни устройства е лесно обяснима – ако потребителите са взаимодействали със сайта ни на своя лаптоп например, те вече имат определени очаквания към него и ще търсят същото преживяване във всеки контакт с него. Това е важна част от UX – да сме готови за очакванията на потребителя и да ги посрещнем, като му дадем това, от което има нужда. По този начин затвърждаваме близката си връзка с него и чувството му, че в нашия уеб сайт или приложение се чувства като „у дома си“.

Контекст

Да си представим идеалния ни клиент, в идеалната среда да разглежда сайта ни по идеалния начин – на тихо и спокойно място, необезпокояван от никого… е една идилична картина, която е много далеч от реалността. Всъщност потребителите ни взаимодействат с уеб сайта ни в метрото, докато са на театър или кино дори, в бара, на плажа. Трябва да помислим за много повече измерения на взаимодействието на потребителя с нашето съдържание, за да можем да кажем, че наистина му предлагаме широк диапазон от възможности за интеракция – при различни условия и в най-трудно предвидима заобикаляща среда.

Редовно тестване

Постоянно трябва да изпитваме подобренията, които правим в посока за UX. Дадена промяна може да работи добре за нас в момента, но в следващ етап вече да е неприложима. Така че работата ни по UX дизайна не свършва с публикуването на промените на страницата, а продължава с постоянно изпитване на качеството и актуалността им. Трябва да свикнем регулярно да извървяваме пътя на потребителя, да взаимодействаме с уеб сайта и да изпитваме възможностите му. Освен това, добре е да правим подобни тестове и през погледа на други хора от екипа ни, както и със съвсем странични лица. Така ще можем да бъдем по-сигурни, че и непредубедено око се справя с навигацията ни и стига естествено и интуитивно до мястото и действието, което сме предвидили.

За да създадем наистина добър и функционален UX дизайн, трябва да си припомняме често, че не го създаваме за себе си, а за своите потребители. Много детайли, които за нас изглеждат очевидни, за тях са трудно уловими. Ако следим внимателно взаимодействието им с нашия уеб сайт, ще забележим, че понякога действат абсолютно изненадващо и неочаквано с него. Вместо да се чудим защо не вървят по нашата разработена схема, по-добре е да почерпим вдъхновение от тях и да променим дизайна си така, че да бъде наистина удобен, логичен и работата с него да бъде истинско удоволствие.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!