Как да разработим уеб дизайн за мобилни устройства

мар. 15, 2021 | Графичен и Уеб дизайн

Взаимодействието със сайта ни на мобилни устройства отдавна не е второстепенно спрямо десктоп версията. Напротив – днес, повече от всякога, то е от първостепенна важност за доброто потребителско преживяване. За да го направим наистина впечатляващо, гладко и комфортно за посетителя, трябва да започнем с няколко основни стъпки в уеб дизайна на мобилни устройства. Нека видим кои са те.

Mobile-first подход към уеб дизайна

Добра практика е да подходим към дизайна от гледна точка предимно на потребителите през мобилни устройства. Предизвикателство за всеки уеб дизайнер е да се впише в ограниченото пространство на екрана на смартфона. Същевременно трябва да имаме предвид, че потребителят взаимодейства често с една ръка, както и това, че ако сайтът разчита твърде много на ефекти при работа с мишка, до голяма степен те няма да бъдат видими през смартфона. Затова да пристъпим към дизайна приоритетно от гледна точка на представянето на сайта на мобилни устройства е препоръчителен вариант.

Лесна навигация

Навигацията е друго чувствително място за взаимодействието с уеб сайта ни от мобилни устройства. В десктоп версията имаме хедърно навигационно меню и подменюта, докато в мобилната версия се налага да се ограничим най-често до хамбургер меню, в което да съберем важните за мобилната версия направления. Добре е да оставяме опция за навигация на посетителя винаги под ръка, за да не му се налага да скролва прекалено дълго нагоре, за да стигне до началото на страницата. Също уместен подход е да оставим възможност за търсене с удобна и добре позиционирана търсачка.

Портретно ориентиране

Въпреки, че можем да завъртим смартфона си и да разглеждаме съдържанието и в landscape формат, в действителност рядко го правим. Затова разумното решение е да оптимизираме изображенията си за портретен изглед. Този процес предполага промяна и в начина на разположение на текстовото съдържание – то най-често се представя в колона, за да е лесно за възприемане и сканиране. За да не отегчим потребителя с дълги текстове, можем да използваме креативни варианти на прекъсване на текста, които да бъдат обединени стилово с изгледа на страницата, а и да дават възможност да „глътка въздух“ от текста.

Минимизиране на съдържанието

В дизайна на уеб сайта ни за мобилни устройства минимализмът е основен принцип. Всичко, без което можем да минем, без да ощетим комуникацията с потребителя, трябва да се отстрани, за да не затруднява взаимодействието със съдържанието. Ако има много неща, с които не можем да се разделим, то трябва да ги компресираме във вариант, който да бъде лесен за „отваряне“ и интеракция. Така можем да предизвикаме и микроинтеракции, с които потребителят да излезе от ролята си на пасивен наблюдател, а да пристъпи към активно действие и съответно – по-голяма ангажираност.

Ергономично взаимодействие

Освен, че често държим смартфона в ръка и оперираме само един пръст по екрана, в много от случаите дори не го държим с доминираща ръка, а с другата, тъй като с водещата вършим нещо в същия момент. Затова е напълно наложително да направим взаимодействието с един пръст изключително опростено и интуитивно. Най-лесната за опериране зона е малко по-надолу на екрана, около средата му. Можем да правим леки размествания, но да се придържаме към тази област, за да намерим най-доброто разположение на call-to-action бутоните и основните ни навигационни инструменти. Колкото по-безпроблемно е действието тук, толкова по-лесно ще е пазаруването и изобщо резултатът, който предвиждаме за дадена страница на уеб сайта си.

Мобилните устройства са значима част от живота ни и ще стават все по-важни и масови и занапред. Мобилното преживяване трябва да бъде лесно, удобно, дори занимателно и забавно, за да задържим потребителя на нашия уеб сайт и да го предразположим да осъществи взаимодействие. За да сме сигурни, че вървим уверено в тази актуална посока, трябва да превърнем оптимизацията на уеб сайта ни за мобилни устройства в постоянен процес, в който усъвършенстваме ежедневно всеки един елемент.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!