Instagram или Facebook – кое е по-добре за бизнеса Ви

окт. 15, 2018 | Социални мрежи

Вече сведохте социалните мрежи до два възможни варианта? Това си е напредък. Като всеки избор, и при този между два рекламни канала трябва да се вземат под внимание известните предимства на двете мрежи. Решението обаче трябва да направите според това коя от тях би работила добре тъкмо за Вас и Вашите бизнес цели.

Основни предимства

Ако си представим избора като личен, може би решението ще бъде по-естествено. Facebook е малко по-зрелият поглед на заобикалящия ни свят. Като по-опитен в занаята, той е и относително по-консервативен от младия и напорист Instagram. Facebook държи на семейството, на личния контакт между хората и, макар и съвременна медия, Ви окуражава да общувате. Facebook Ви показва постове, от които е по-вероятно да започнете разговор. Както повелява зрелостта, излага пред Вас това, което може би искате да си купите и Ви дава възможност да го направите чрез рекламно съдържание с опция да направите чек аут на сайта на онлайн магазина, от който идва постът. Тук рекламата се разпространява успешно, въпреки промените в алгоритъма на мрежата. Предлага зрели решения за зрели (и платежоспособни) хора, бихме заключили.

На фона на стария роднина, Instagram е младият наследник, който обича новото, модерното, винаги да е на гребена на вълната. Той си пада по контакта с млади хора – знае какво искат те, какво харесват, дава им мигновено удовлетворение и им показва винаги най-новото и актуалното, т.е. това, което техните връстници и приятели харесват. Затова е и идеален за налагане на нови брандове, продукти и изобщо за всичко, което има представителна и актуална визия. Cool е.

Потребители

По брой потребители Facebook изпреварва значително Instagram. Количественото превъзходство не е абсолютно – трябва да го съобразите с качеството на аудиторията. Instagram е изключително подходящ за ограничена аудитория – хора до 30 г. (сред които родените преди 90-те са същински динозаври). Особено сред тийнейджърите, Instagram е същински култ. Супер успешен е за определени бизнес ниши – мода, дизайн, красота например. Количеството потребители в Instagram в тези случаи може и да е по-малко, но пък са тъкмо Вашата целева аудитория. За останалите случаи, потърсете Facebook. Искате, например, да показвате съдържанието си на по-зряла аудитория? Facebook. Ползвате реклами? Отново Facebook е Вашето място.

Връзка с уеб сайта

Не е за пренебрегване фактът, че в Instagram е трудно да изкарате потребителите извън платформата. Искате да сложите в публикацията си линк към Вашия сайт? Можете да го направите единствено във Facebook. Там също е доста подходящо място да предложите продуктите от онлайн магазина си и изобщо да продавате.

Ангажираност

Ангажираността спрямо публикацията (колко лайка, сърчица и други реакции е събрала) е важна и в двете мрежи, но във Facebook е на заден план в сравнение със степента на свързаност на профила Ви с източника, публикувал поста. Т.е. ако някоя досадна роднина публикува често рецепти, по-вероятно е да видите нейното съдържание преди това на любимия Ви козметичен салон. Просто е – Facebook държи на семейството. И може би не само от алтруистични причини, тъй като охотно приема спонсорираните рекламни формати, в чието разпространение няма конкуренция.

Съдържание

Потребителите на Instagram са изкушени повече от духа на откривателството и наблюдението (това се обяснява и с култа към снимките на тази платформа), отколкото към дискусия. Там комуникацията се изразява чрез реакции и ангажираност с публикациите. Дали това не е симптоматично за начина на общуване на поколението на хилядолетието е въпрос, на който ще оставим историческата дистанция да даде отговор. За нас сега е важно да знаем, че ако очакваме оживена дискусия около публикацията, мястото ни е по-скоро във Facebook.

Като топ канал за мода, красота, изкуство, архитектура, интериор, фотография и светски живот, наличието на блестящи визии в Instagram е задължително. Ако нямате собствено атрактивно снимково съдържание, Instagram определено не е успешно място за Вашия бизнес. Там цитирането на чуждо съдържание не предизвиква подходящия отзвук.

И за двете мрежи важи съветът да откриете своята ниша на визуално представяне и да се придържате към нея – ако сте производител на чанти, показвайте например детайли от изделията си, ако предлагате резачки за дърва, спрете се на геройски постижения в рязането на дърва. Каквото и да е Вашето поприще, бъдете фокусирани в него и не правете хаотични експерименти.

Публикации

Нещата, които потребителите избягват във Facebook, като продуктовите публикации например, изглежда в Instagram им се виждат съвсем приемливи. По принцип се смята, че потребителите на Facebook са по-заинтересовани към общуването и близкия кръг и предпочитат да общуват с тях, а не с марки. Разбира се, тези резултати имат много общо и с настоящия алгоритъм на Facebook, благодарение на който потребителите дори не виждат много от публикациите на бизнес страниците. Затова пък си има реклама, която успешно преодолява постовете от роднини и приятели, за да стигне до целевата Ви аудитория във Facebook.

Искате да експериментирате в Instagram? Помислете си добре дали принадлежите към една от изброените привилегировани бизнес ниши, дали имате страхотен собствен визуален материал и дали аудиторията Ви е превъртала аудио касетка с молив. Не знае какво е аудио касетка ли? Отлично, в Instagram е. Пробвайте се, но не изоставяйте Facebook страницата си. Тя е Вашето сигурно „място за реклама“ и продажби.

Напред

Научи повече за Успешния Social маркетинг

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!