Как да изградим успешно бизнес присъствие в Instagram

юли 25, 2022 | Социални мрежи

Ползите от Instagram за бизнеса са неизброими, а тъй като социалните мрежи са сравнително ново явление в живота ни – все още и недостатъчно изследвани. Тепърва ще разбираме все повече за влиянието им върху успеха на нашия бранд, а и за това върху нас самите. Нека видим към какви направления да се насочим, за да представим успешно бизнеса си в Instagram.

Профил

Бизнес профилът ни в Instagram трябва да съдържа в Bio в сбита форма важната за нашето представяне информация. Не е нужно да описваме надълго и нашироко какво предлагаме. Достатъчно е да дадем обща идея за това с няколко ключови думи – така или иначе разполагаме само със 150 символа, за да се представим. Добра практика е да се възползваме от динамичните възможности, които ни дава тази социална мрежа, и да сменяме информацията в Biо периодично. В зависимост от актуалните си активности и предложения, можем да сменяме линка и ключовите термини там. Така можем да отведем посетителя на профила си към промоции, към попълване на данни за нашия бюлетин, към landing страница или друго взаимодействие, важно за нас в момента.

Хаштагове

Instagram и хаштаговете са неразривно свързани. Хаштаговете наистина са изключително полезни за бизнеса – те помагат за по-голям обхват на публикациите, придават им определена тематичност, свързват ги с определени теми и ни дават възможност да се позиционираме сред подобни публикации. Добре е да имаме свои хаштагове, свързани с бранда ни, които да са наши характерни и доколкото е възможно – уникални. Можем да добавим също и такива, свързани с бизнес нишата ни, а също и актуални хаштагове, с които да се присъединим към по-голямо събитие, световна тенденция например, стига да бъде в съзвучие с нашите бизнес ценности.

Креативен прочит

Когато се позиционираме в дадена социална мрежа, на първо място трябва да помислим за начина, по който въпросната социална мрежа предлага съдържание и съответно – как потребителите го консумират. Така можем да създадем публикации, които да кореспондират правилно с останалото съдържание във фийда и могат да изпъкнат на неговия фон. Скучното представяне остава незабелязано в Instagram. За да се отличим, можем да предложим съдържание „от кухнята“, като се фокусираме върху добавената стойност на това, което предлагаме, а не толкова върху самия краен продукт. Сторито например е атрактивен начин да покажем момент от нашата работа, като е добре да подходим с чувство за хумор и представяйки нещо наистина различно и грабващо от работата си.

Интригуващо съдържание

Не е достатъчно веднъж да привлечем вниманието на потребителите и след това да разчитаме, че ще са ни верни последователи. Напротив – консумацията на съдържание в социалните мрежи е толкова интензивна и нетрайна, че има нужда от постоянно подхранване с нови и нови атракции. За да ни обърнат по-сериозно внимание, можем да създадем известна интрига около публикациите си. Ако ни предстои лансиране на нов продукт, отваряне на нов обект или подобен тип новост, можем да я загатнем с тийзър пост. Можем да качим снимка, която да подсказва какво предстои, като приканваме да ни следят, за да узнаят повече. Добър подход е да направим това и чрез игра. Може да познават какъв ще е новият ни продукт например, като, разбира се, трябва да раздадем и награди.

Колаборации

Един от вариантите за сътрудничество с друг бранд е реалната съвместна работа. При нея общите теми и дейност могат да ни дадат възможност да споменем партньорския бранд и така да привлечем вниманието и на неговата аудитория към нашия бизнес профил. В това отношение е важен подборът на партньорствата, тъй като за да ни спомогнат за по-добра популяризация, те трябва да бъдат свързани с нашите цели и мисия. Така можем да разчитаме на това, че аудиториите ни имат припокриване и биха могли да се прелеят една в друга. Друга опция е да се присъединим към кауза чрез благотворителност в материално изражение или чрез безвъзмезден труд в тази посока например. Така можем отново да споменем идеята / бранда, който подкрепяме, в съдържанието си.

Ако още се чудите дали Instagram е подходяща социална мрежа за Вашия бизнес, имайте предвид, че много Ваши конкуренти вече не се колебаят, а развиват сериозни кампании и печелят активни аудитории там. Не пропускайте възможността да изпъкнете по ефектен и креативен начин, да получите добра видимост сред подходящите потребители, да покажете принадлежност към важни за бранда Ви ценности и да се свържете по ефикасен и смислен начин с „Вашите“ хора.

Напред

Научи повече за Успешния Social маркетинг

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!