Как да направим първата си онлайн продажба

окт. 22, 2018 | Електронна търговия

Мечтаната първа продажба предстои? Създайте ѝ перфектните предпоставки и няма да закъснее. Мислете за нея като за повратна точка за бизнеса Ви, за да не бъде еднократно събитие, плод на случайността, а съзнателна първа стъпка към успешен онлайн магазин.

Включете семейството и приятелите

Те са най-лесни за спечелване като първи клиенти и са чудесно и окуражаващо начало за бизнеса Ви. Може да не Ви се иска да им продавате продуктите си, но помислете за преимуществата. Те с готовност ще споделят с всеки предимствата на продукта, откъде са го взели и ще кажат името на бранда Ви. Тези действия са толкова по-мощни, тъкмо защото идват от емоционално ангажиран потребител. За да се получи още по-добре, дайте на близките си информация за уникалността на продукта Ви – нещо, което да им се иска да споделят като сензация, новина.

Кръгът на близките Ви дава и още една възможност. Тъй като е тесен, но разнообразен, можете да го използвате за първите си демографски наблюдения. Близките Ви хора са различни по възраст и пол, с различни интереси, често и с различно географско разположение. Наблюдавайте сред тях рецепцията на продукта си и ще получите полезна информация, която да ползвате в бъдеще.

Можете дори да ги помолите да напишат коментар/препоръка за продукта Ви, така ще го опознаят по-добре и ще получите първите ревюта, които да публикувате в сайта си. Не се съмнявайте, че ще бъдат възторжени – няма да бъдат особено обективни, но са идеални за начало.

Обърнете внимание на дизайна

Посетителите на онлайн магазина Ви трябва да достигат бързо до продуктите Ви без много скролване и търсене. Ориентацията в каталога Ви трябва да бъде лесна, а защо не и да доставя удоволствие. Ползването от мобилни устройства също трябва да е изключително опростено. Огромен процент от продажбите се извършват през тях, затова ревизирайте мобилната си версия.

Анализирайте

Ако гледате само трафика към сайта си, информацията Ви ще бъде непълна. Обръщайте внимание на цялостното потребителско поведение в онлайн магазина Ви. Пътят на клиента от влизането му до напускането може да Ви даде безценна (а и понякога доста изненадваща) информация. Ще разберете защо продавате и още по-важно – защо не продавате – определени продукти. Вижте кои страници посещават хората, колко се задържат там, следете и bounce rate-a – процентът на напусналите сайта, веднага след като са се озовали там. Това е основа на стратегията Ви за оптимизация на потребителското преживяване, което е чудесна отправна точка за продажби.

Експериментирайте с Google Ads

Чарът на Google Ads е в голямата бързина и масовия обхват. За нула време можете да получите кампания, която да показва рекламите Ви не само на хора, търсещи в Google Вашите продукти или подобни на тях, но и в сайтове с подобна тематика. Ако продавате нещо уникално, може и да няма търсене по специфичното название на продукта Ви. Тогава помислете за болките на потребителя, които продуктът Ви решава, и потърсете съответните словосъчетания.

Оптимизирайте сайта чрез SEO

Възползвайте се от огромното предимство на добрите позиции в натуралните резултати. Мястото Ви там дава отлични възможности за среща с клиента, тъй като не се изпречвате неканени на пътя му, а се появявате, когато той търси Вашите продукти. Тази разлика е значителна и може да даде тласък на първите Ви покупки.

Отличете се

Продавайте уникални продукти. Добавете към произвежданото от Вас допълнителна функция, която да го направи уникално. Надградете с впечатляващ дизайнерски елемент, който привлича вниманието с цвят, изненада или друго. Създайте нещо, за което си струва някой да влезе в сайта Ви, привлечен от изумителната му снимка. Бъдете атрактивни и запомнящи се!

Не забравяйте за Facebook

Там лесно можете да насочите съдържанието си по пол, възраст, интереси. Каквато и мрежа за разпространение да ползвате, не забравяйте за какво по принцип е там аудиторията Ви. Докато в Google често посетителите активно търсят продукти и услуги, във Facebook те искат да общуват. Съобразете рекламите си с техните потребности. Взаимодействайте с хората, като им споделяте полезна и остроумна информация. Не подценявайте рекламата и правете кампании за харесвания, продажби, промоции. Използвайте атрактивни визуални материали, като предоставяте ангажиращи снимки на продукта, от процеса на производство, защо не и на екипа. Това ангажира вниманието и внася симпатична лична нотка на отношение към аудиторията.

Предложете промо код

Използвайте намаленията, стига да се вписват в цялостната Ви бизнес концепция. Да бъдете най-ниската оферта невинаги е най-добрата стратегия. Вместо да хвърляте енергия в това да победите конкуренцията с ниска цена, по-добре се фокусирайте в това да предложите по-добър продукт/ услуга. Ако все пак решите да предоставите ценово предимство на клиента, предложете промо код чрез спонсорирана публикация през Facebook страницата например. Използвайте повод, за да го направите – предстоящи празници, достигнати например 200 фена на страницата, лансиране на нов продукт и др.

Създайте чувство за сигурност

SSL сертификатът е задължителен, когато говорим за сигурността на потребителя. Какво още можете да направите, за да затвърдите имиджа си на надежден търговец? Дайте на клиентите си гаранция за качествата на продукта и възможност за връщане. Това подкрепя доверието към Вас.

Бъдете настоятелни. Положили сте много усилия, но първата продажба все не се случва? Тествайте, измервайте, повтаряйте. Така ще правите информирани решения, за да направлявате посоката на бизнеса си. Това всъщност Е истинският бизнес. Изберете стратегия, която работи за Вас, като по естествен начин и се вписва в процеса Ви на работа. По стръмния път към желаната първа продажба, не забравяйте за добрата бизнес карма – отнасяйте се към чуждия бизнес така, както искате да се отнасят с Вас. А сега стига с приказките, чака Ви клиент.

Напред

Научи повече за Работещите онлайн магазини

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!