Няколко идеи как да ангажираме Facebook потребителите с видео съдържание

сеп. 7, 2021 | Социални мрежи

Конкуренцията за вниманието на потребителя е голяма, видео съдържание го очаква във всеки един канал в изобилие и трябва да проявим изобретателност, за да го накараме да види и нашето. Видеото отдавна е любим формат на Facebook и там то заема приоритетно място в News feed-а. Трябва да знаем, че нашето рекламно видео съдържание ще се вмъкне сред видеа от приятели, от любими страници, на домашни любимци, а това е напрегната състезателна среда. Нека видим как да ангажираме вниманието на потребителя с подходящо съдържание и с професионален маркетинг в социалните мрежи.

Кратки видеа

Особено в началото на рекламната ни комуникация с потребителя не бива да злоупотребяваме с търпението му с дълги видеа. Трябва да бъдем по-конкретни, да „кажем“ важното и да споменем бранда си още в началото на видеото. По-малко потребители ще догледат видеото ни до края, затова трябва да използваме първите секунди за важната информация, за да сме сигурни, че сме разпознати. За да ги приканим да ни видят, трябва да имаме ярък начален образ, който да спре погледа им в news feed-a, както и грабващо изречение за начало на нашите:

Субтитри

Поне веднъж на всеки се случвало да попадне в метрото до някой, който гледа видео със звук. Това често създава неловки ситуации, поради което повечето хора предпочитат да не го правят. За тях трябва да предвидим субтитри, които да дават яснота какво се случва и на беззвучен режим. Опитът показва, че е много по-вероятно да приканим потребителите да реагират на Call-to-action-бутона ни, ако имаме и субтитри. Те ни дават и възможността да не ги изгубим в процеса на гледане на видеото, защото ще знаят какво се случва в него и какво им предлагаме, независимо в каква ситуация се срещат със съдържанието ни.

Call-to-action

Това е един от най-важните елементи във видеото ни. Всички наши усилия трябва да се концентрират върху това потребителят да предприеме определено действие на сайта ни. Можем да сложим бутон за CTA с помощта на инструментите на Facebook, може да е в текста на поста към видеото или в края на самото видео. Важно е този призив към действие да бъде ясен, конкретен, да бъде в унисон с цялостното ни видео съдържание. Идеалният вариант е да се разпознава желаното от нас действие дори и без call-to-action-а, а наличието му само да посочи на клиента къде точно да кликне, за да ни посети / да се абонира / да пазарува / да ни пише.

Текстово съдържание

Подходящото заглавие е много важно, защото чрез него видеото ни става откриваемо по определени ключови думи в мрежата на Facebook. Също така трябва да заложим и релевантно описание и в поста към клипчето. Добре е още с него да грабнем вниманието и да провокираме потребителя да го види и съответно – да взаимодейства. Дали ще посети сайта, ще се запише за бюлетин, ще хареса / последва страницата ни във Facebook – в зависимост от целите на видео кампанията ни може да предприеме различен тип действия.

Директно публикуване

Добра практика е да публикуваме видеото директно във Facebook, а не споделено от видео платформи като YouTube, Vimeo и др. Качването директно в социалната мрежа дава на видеото възможност да се появи на по-привилегировани позиции в News feed-а. Така също разчитаме на това бизнес страницата ни да се превърне в наш собствен канал за разпространение и съхранение на съдържание и всички наши ресурси ще бъдат на едно място, лесни за разглеждане и дори сваляне и на по-късен етап.

Live видео

Този тип видеа винаги се радват на доста широко разпространение. Имат специфичен ореол на ексклузивност и създават впечатление за неотложност на взаимодействието. Чувството, че трябва да гледаш сега, на живо има силно въздействие върху потребителите. Често получават и известие за това, че излъчваме на живо, ако са харесали страницата ни. Този сигнал ги приканва да реагират мигновено и да последват известието за нашето видео. Така успяваме да навлезем в полезрението им, ако по някаква причина досега не ни сме могли да се вместим в news feed-а им.

Видеото е мощно средство за предаване на послания и оферти по ефикасен и ангажиращ начин. Форматът намира привилегировано място във Facebook, тъй като потребителите откликват на стила и посланията му. То е един от актуалните начини за възприемане на информация – нека се възползваме от възможностите на този метод на комуникация и създадем грабващи видеа за бизнеса ни в социалната мрежа.

Напред

Научи повече за Успешния Social маркетинг

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!