Кои са актуалните тенденции в цветовете на уеб дизайна

апр. 25, 2022 | Графичен и Уеб дизайн

Дали търсим свежи идеи за цветовете на новия си уеб сайт или развиваме чисто нов бизнес и ни предстои да решим в коя част на палитрата да го подредим, винаги имаме нужда от добри насоки как да бъдем актуални и атрактивни. Ето някои от водещите съвременни тенденции в уеб дизайна, които трябва да познаваме, за да се позиционираме правилно сред конкуренцията.

1. Смели пастелни комбинации

Пролетта е точното време, когато да заговорим за пастелните цветове, особено актуални за визиите през този сезон. Те са нежни, деликатни, дават на наблюдателя усещане за комфорт и спокойствие, но могат да създадат и известна „интрига“, когато са представени в по-смели комбинации с други пастелни цветове или пък с неонови нюанси. За да им придадем повече характер, можем да ги използваме в комбинация с интересни геометрични форми например, както и с определени бели или черни елементи в дизайна.

2. Флорални тонове

Визуална естетика, вдъхновена от цветята – звучи свежо, нали? Само че тази тенденция в наши дни се инспирира от цветята в хербария – цветовете тук са по-приглушени, като се отличават с дълбочина и плътност. Освен флоралната палитра, в съвременния графичен и уеб дизайн навлизат и самите цветя в различни комбинации от отделни видове, както и други символи, които имат същата премерена ретро визия. Така се създава усещането за дизайн, близък до земята, до естествените, природни елементи, което се свързва с топло усещане и уют.

3. Keep calm and design

Стремежът към визуален дзен е завладяващ напоследък. Той намира красноречив израз в лекия и „въздушен“ дизайн. Формулата за него е комбинация от нежни, деликатни цветове, повече празно пространство в дизайна, семпла типография, заоблени елементи. Тук няма нищо, което да подразни окото – общото впечатление е за изключителен финес и елементи, които се реят във въздуха, но не поради слабост на дизайна, а напротив – те са съчетани в една съвършена хармония, която печели със своята чистота и с контраста спрямо преобладаващия шумен, агресивен визуален хаос.

4. Наситени цветови контрасти

За разлика от изброените актуални тенденции, които са приглушени, бледи, естествени, тази е крещяща, прави силно впечатление от пръв поглед и дава богато угощение на въображението на зрителя. Този тренд е с изключителна сила не само поради своята почти физически осезаема „яркост“, но и поради интересната менажерия от образи, които често вървят заедно с нея. Те са забавни, гротескни, изненадващи, но винаги провокативни. Често в този стил се комбинират няколко ярки нюанса на един цвят, съчетани с… друг ярък цвят. Такава визия печели, особено ако цветовият „дрес код“ във Вашата бизнес ниша е блед и резервиран – така ще можете да заявите ясно своето присъствие като съвсем буквално се откроите от фона на конкуренцията.

5. Цветът на 2022 – Very Peri

Very Peri е интригуващ, завладяващ и отново има силна връзка с природата, тъй като идва от специфичното синьо на цъфтежа на зелениката. В цвета на Pantone за тази година има и леки нюанси на червено и виолетово, които го правят особено магнетичен, обвит в тайнственост. Този цвят се свързва с креативност, вдъхновение, индивидуалност, така че нямаме съмнение в присъствието му в уеб дизайна днес. Уеб сайтът ни е тъкмо мястото, където трябва да отворим пространство за нови решения, за добри идеи и желание за комуникация. Като прибавим и актуалността на Very Peri, получаваме точната формула на успешния дизайн.

Дизайнът е за хората – той не създава сам артистичните тенденции, а напротив – те следват нас, нашите чувства, потребности и усещане на света, в който живеем. Стремежът ни днес към повече спокойствие се съчетава и с някои по-дръзки тенденции, които следват естествения порив към разнообразие и към това да „блеснеш“ ярко. Цветовете в уеб дизайна на 2022 имат мнение и ни приканват да изразим своето чрез подбора им. Нека заедно изградим Вашия категоричен и актуален бизнес имидж с дизайна на новия Ви уеб сайт.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!