8 основни елемента, които всеки бизнес уеб сайт трябва да притежава, част Втора

мар. 6, 2023 | Графичен и Уеб дизайн

Дойде време и за втората част от нашата статия, посветена на най-важните елементи на един бизнес сайт. В ЧАСТ ПЪРВА вече Ви запознахме с това колко съществено е да имаме ясно заявена цел, силен брандинг, лесна навигация и информация за контакти. Сега е време да видим на какво още трябва да обърнем специално внимание, за да представим успешно бизнеса си и да осигурим оптимално потребителско преживяване на нашия посетител чрез професионален уеб дизайн.

5. Съдържание

Неговата професионална изработка и качество са показателни за нашия бизнес. То дава необходимата добавена стойност за потребителя, за да го убеди, че е на правилното място за взаимодействие. Сред основните качества на съдържанието в уеб сайта ни са неговата експертиза, изчерпателност, четимост. Колкото и добре написано и увлекателно да е обаче, това може да се окаже недостатъчно, за да задържим потенциалния клиент. Затова трябва да наблегнем и на графичното му оформление, доброто му структуриране и разпределяне в страницата, а и в целия ни уеб сайт. Това би го направило по-лесно за четене и сканиране, по-лесно за възприемане и отсяване на акцентите в него. Добрият дизайн на съдържанието дава възможност да преведем потребителя през него, като го насочим естествено към желаното взаимодействие.

6. Отзиви

Решението дали да се довери на някой бранд потребителят често взима според това дали и какви препоръки има за него. Дори да са оставени от непопулярни хора, а не от инфлуенсъри, те пак осъществяват силно въздействие върху потребителя и го подтикват към взимане на решение. Имат ефект, подобен на препоръките от уста на уста и с него успяват наистина да окажат влияние при предприемането на действие в уеб сайта ни. Затова е важно да се ориентираме към целенасочено събиране на препоръки, част от които да поставим на видимо място на начална страница на сайта си, за да могат да окажат силно въздействие още при влизането в него. Трябва да са представени по стегнат и стилен начин, по който да привличат вниманието, без да отегчават с прекалено обемно съдържание.

7. Call-to-action

Както вече коментирахме, важно е посетителят на сайта ни да знае какво действие очакваме от него. Затова можем да го насочим чрез подходящ call-to-action – ясен, добре формулиран и разположен на правилното място, където оптимално да предразполага към действие. Трябва да става ясно и какво ще се случи, когато кликне съответния бутон – дали ще отиде на друга страница за повече информация, ще се абонира за бюлетин, ще отиде към контакти и т.н. Целта ни е да открием точния баланс, който да работи добре за нас – бутонът да бъде и атрактивен, и ясно видим, но и същевременно да не бъде твърде агресивен. Тук важат индивидуални за всяка ситуация принципи, които съобразяваме спрямо цялостния дизайн и цветовата гама на уеб сайта си.

8. Мобилна версия

Всичко изброено може да остане незабелязано и да не успее да произведе впечатлението и ефекта, който търсим, ако не е обвързано с изрядно работеща мобилна версия на нашия уеб сайт. Преобладаващите посещения в онлайн пространството ни са тъкмо от мобилни устройства, така че трябва да осигурим на потребителя напълно безпроблемно преживяване там. Лесна интеракция с бутоните, бързо зареждане, пълноценна видимост и взаимодействие на всеки един етап от комуникацията с бизнеса ни – това са задължителни елементи, за да се чувства нашият потенциален клиент удовлетворен от досега с бизнеса ни. Можем да надградим и с ефекти и оптимизация на взаимодействието специално за мобилна версия, като дадем на преживяването през смартфона индивидуален чар чрез по-ангажиращи функционалности.

Конкуренцията онлайн е все по-напрегната – за да сме видими, разпознаваеми и благонадеждни, е необходимо да хвърляме постоянни и целенасочени усилия, за да достигнем до вниманието на потребителя. Но работата ни не свършва дотук – необходимо е да поддържаме качеството и да надграждаме постоянно, за да останем в съзнанието му, при това с добри впечатления. Затова, нека започнем от задължителните елементи в уеб дизайна, които да развиваме и актуализираме постоянно.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!