Как да направим достъпен уеб дизайн в 5 стъпки

апр. 22, 2019 | Графичен и Уеб дизайн

Достъпен уеб дизайн

Интернет е място за всички. Сайтът ни също трябва да включва всякакви социални групи и да ги предразполага да се чувстват комфортно в него. Около 15% от хората имат зрително, двигателно или друг тип нарушение. Не всички нарушения възпрепятстват конвенционалната употреба на компютър или смартфон, но много от тях наистина изискват специфичен начин на ползване на тези устройства. Днес мисленето за особеностите на ползването на устройства от хора със специални потребности става все по-ангажирано. Средата ни офлайн невинаги е достатъчно добре адаптирана към потребностите на тези хора, затова да им осигурим безпрепятствен достъп до дигиталната среда е добър начин да им дадем възможност за равенство.

1. Навигация

За да я направим максимално достъпна за всички потребители, можем да започнем с това да мислим как би се осъществила без наличието на мишка. Често се работи само чрез клавиатурата, но в някои случаи се ползва и речево разпознаване или други адаптирани варианти. Възможностите са много, а това само по себе си е обнадеждаващ факт, който трябва ни кара да се замислим колко голямо е желанието на различните потребители да стигнат до съдържанието ни и да взаимодействат с него.

2. Интуитивни решения

Начинът, по-който показваме съдържанието си, винаги има значение, но в този контекст е особено важно. Трябва да се придържаме към консистентност в отделните страници, за да не позволяваме посетителят да се изгуби. Осъществяваме тази цел чрез иконките, с които потребителят преминава от страница в страница. Например, ако на една от страниците ползваме писмо, за да покажем възможността да ни пратят мейл, то на друга не можем да заменим знака с @.

Трябва да покажем постоянство, за да могат електронните четци максимално лесно да разберат съдържанието. Затова и се избягва автоматичната навигация, както и автоматично зареждащи се музика или видео. Потребителят с четец може да се затрудни да ги спре, което би превърнало комуникацията със сайта ни в лош и фрустриращ спомен.

3. Хармония

Не бива да допускаме агресивни цветове или бързо сменящи се теми и слайдове, тъй като могат да провокират физиологични реакции у потребителя. Визуалната и цветова агресия не е препоръчителна в нито един случай, но когато става дума за общодостъпност на един сайт, е абсолютно табу.

4. Описания на снимките

Повечето потребители няма да ги видят, но тези, които ползват екранен четец, ще разберат именно от описанията на снимките какво представлява изображението. Затова те трябва да го представят точно и подробно. Имат и seo-тежест, което е допълнителна причина да се постараем добре за създаването им. Мислейки от гледна точка на достъпността, в описанието можем да включим и информация дали изображението е снимка или рисунка, колаж и т.н.

5. Шрифт

За да бъде посланието ни видимо и съответно – разбрано, шрифтът е от решаващо значение. Големината му, както и наличието или липсата на начертания, определят способността му да комуникира с аудиторията в неравностойно положение. Препоръката е за несерифни шрифтове, ясни и без много допълнителни декоративни елементи. Следим също за разстоянието между буквите, както и да подчертаваме важните акценти.

Самият текст е добре да бъде разделен на по-малки части с необходимите подзаглавия, за да бъде по-лесен за асимилация от четците и от потребителя. Трябва да помислим и за фона, на който го поставяме. При него се избягват драстичните контрасти, както и твърде сливащите с фоновия цвят букви, което би причинило затруднения в четенето за хора с далтонизъм например.

В процеса на създаването на адаптиран уеб сайт, откриваме колко много умения приемаме за даденост – зрителни, двигателни, познавателни. Да улесним сайта си за всички специални групи хора е начинът да погледнем малко по-задълбочено в потребностите на всеки посетител, наистина на всеки. Нека го направим заедно и превърнем уеб сайта си в едно демократично виртуално пространство, в което всеки да се чувства поканен.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!

Работно време

Уважаеми Клиенти и Партньори,

Искаме да Ви информираме, че Alpha Best работи в пълния си капацитет по всички Ваши разработки, проекти и рекламни кампании. Временно ограничаваме контактите на живо, за да спазваме препоръките за безопасност, така че всички Ваши въпроси ще се обработват по e-mail и телефон.

Бъдете здрави, грижете се за себе си и близките си, а грижата за онлайн присъствието си оставете на нас 🙂