5 уеб дизайн тенденции за 2021

ян. 18, 2021 | Графичен и Уеб дизайн

Уеб преживяването напоследък доминира в живота ни. Това прави очакванията към него по-големи, а изискванията към уеб дизайнерите – изключително сериозни. Искаме от дизайна да ни даде емоция, да превърне браузването в приключение, без да ни натоварва – нека видим как можем да осъществим това чрез актуалните за 2021-ва уеб дизайн тенденции.

1. Паралакс анимации

Паралакс ефектите не са нещо ново, но в 2021-ва те продължават да еволюират. При този похват обектите на преден план изглежда, че се движат много по-бързо от тези на заден. Като се започне с микроинтеракции и се премине през бекграунд ефектите и още много креативни решения в миналото, тази година особено актуални ще са оптическите илюзии, при които обектите на преден план изглежда, че се движат много по-бързо от тези на заден. Стават все по-сложни, като разделянето на елементите от фона и предния план се прави все по-интересно и атрактивно. Усещането е едновременно за нещо реално, но и сюрреалистично, а съприкосновението с уеб сайта напомня преживяването в театралната зала. Чувството се доближава до магията, което е много силна и ангажираща асоциация за взаимодействието с уеб сайта ни.

2. Триизмерни цветове

Очакваме цветовете да стават все по-наситени, триизмерни, реалистични. Плоските доскоро икони вече се заоблят леко, придобиват дълбочина и 3D ефекти. За разлика от популярната доскоро употреба на градиенти, сега един до друг се разполагат ярки цветове от различни части на спектъра, които естествено и хармонично се съчетават със светлосенки и дълбочина на представените обекти. Така се запазва реалистичното усещане за тях, което вдъхновява и ангажира вниманието на потребителя.

3. Ангажиращо скролване

Скролът е неминуемо взаимодействие с уеб страницата – защо да не се възползваме от него и да го направим интерактивно и грабващо? Можем да заложим в него различни интеракции, тъй като когато потребителят се ангажира активно, е по-вероятно да остане на страницата и да извърши действие на нея. Ефектите, съпътстващи скрола, могат да бъдат различни – смяна на цветове, изображения, които да предават усещането за изцяло ново преживяване с всяко движение на мишката надолу.

4. Абстрактни композиции

През 2021-ва година се предвижда абстракциите да се ползват като алтернатива на стоковите снимки и фигуративните илюстрации. Чрез съчетаните в тях форми и цветове те успяват убедително да предадат емоция – зареждат с настроение, създават чувство за релакс, провокират любопитство и т.н. Може да се ползват самостоятелно или в комбинация със снимки, като при всички положения дават големи възможности за съчетания и интерпретации. Резултатът е експресивен и много жив.

5. Уеб сайтове за каузи

2020 беше поучителна в много отношения. Научи ни да се обръщаме към по-глобални въпроси, които касаят екология, социални проблеми, хора в неравностойно положение и др. Уеб сайтове на такива теми има все повече и ще продължат да се развиват и занапред. Визуалните материали при тях са насочени към идеята да обединяват повече хора около една идея или кауза. Използват се снимки, които отпращат послание към много широка аудитория, има интерактивни елементи, които да ангажират вниманието, а навигацията на уеб сайта се прави така, че да бъде достъпен за всички.

Уеб преживяването повече от всякога е съществена част от ежедневието ни. Уеб дизайнът отговаря на тази ситуация, като превръща съприкосновението със сайта максимално естествено, ненатоварващо сетивата и пълно с живот и емоция. Това прави 2021-ва една много интересна година за уеб дизайна – нямаме търпение да видим какви предизвикателства ще ни отправи.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!