5 грешки в маркетинга в социалните мрежи, които да избягвате

ное. 12, 2018 | Социални мрежи

Маркетингът в социалните мрежи е неизменна част от света на бизнеса днес. За съжаление, голяма част от усилията и кампаниите пропадат. Нека видим какви могат да бъдат причините за това и как можем да ги избегнем.

Лоша стратегия

Уточнете какво искате да постигнете с рекламата във Фейсбук – дали да създадете нов канал за продажби, да затвърдите името на бранда си или друго. В съответствие с тези цели бъдете консистентни и не допускайте грешката да създадете една хубава страница с атрактивни материали, да съберете последователи и после да изчезнете от news feed-а на потребителите, като ги оставите да се чудят какво правят сред феновете Ви.

Самоизтъкване и спамърство

Съчетаваме двата проблема, защото автопромотирането е една от любимите форми на спам. Онлайн потребителят вече е обигран. Не вижда за пръв път реклама и ако смятате да му предложите съдържание, което да го изуми, както бутилка кока кола шокира абориген, осъзнайте още сега – това вече не работи. Нашият потребител е виждал бутилки, кенчета, дизайнерски шишета кока кола и трябва да се постараете много, за да привлечете вниманието му. Как да стане? Като го накарате да забрави, че това е кока кола. Приспете рекламната му алармена система и го заинтригувайте. Поднесете му информация, в която не използвате на всяка втора дума името на бранда си и какво можете и ще стоите далеч и от досадното рекламно поведение, и от спама.

Фалшиви или неподходящи фенове

Когато управлявате бизнес страница, често мислите за варианти за увеличаване на броя фенове. Количеството им е несъмнено важно, но качеството е това, за което трябва да се борим. Има нишови отрасли, като например фирма за организация на луксозни събития. Вие имате ли нужда от услугите на такава фирма? Ако да – браво, ако не – разбираемо е. Масата потребители нямат. Има ексклузивни услуги, които нямат нужда от огромна фенска маса, защото тя просто няма да се превърне в тяхна клиентела.

Провеждането на игри например е популярен начин за набиране на фенове, но се старайте да ги правите целенасочени и представителни именно за Вашия бизнес, за да не привлечете хора, които се интересуват единствено от наградата. Целете се точно – Facebook предоставя достатъчно фини настройки на аудиторията – и не ламтете за масово поразяване с огромен награден фонд, а се придържайте към свойствените за Вашия бизнес премии. Ако сте счетоводна фирма, дайте 30% отстъпка за заявена услуга или… калкулатор.

Липса на диверсификация

Разделяй и владей, казват римляните. За да създадете истинска империя в социалните мрежи, това е верният път. В зависимост от предлаганото от Вас, може да имате разнообразна аудитория. Да вземем за пример сладкарската индустрия. Ако предлагате торти, аудиторията Ви е огромна и изключително пъстра. Искате едновременно да достигнете до хлапетата, които биха изнудили родителите си за торта зомби или еднорог за рождения ден, до бъдещата булка, която търси нещо шик за сватбата, до дамата на средна възраст, която може да поръча от Вас торта за сребърната годишнина, а и до Ванката, който пък търси нещо по-провокативно за ергенско парти. Грешките, които можете да допуснете тук, са предотвратими с прецизно насочване на различните типове съдържание към точната аудитория.

Неподходящ език

Facebook отдавна не е място само за младите. Хората, които си направиха профили при създаването на социалната мрежа преди десетина години, вече са над 30-те. Типична грешка е да създавате съдържание само за тийнейджъри, вместо за хора от всякакъв възрастов сегмент. Предложете им съдържание на език, който разбират и харесват. Не допускайте маниерното поведение и твърде жаргонния език. Това не е начинът да се сближите с потребителя. Дори и конкурентите Ви да го правят, стойте настрана от тези практики, които в много по-голяма степен могат да навредят на бранда Ви, отколкото да Ви сприятелят с потребителя.

Всеки прави грешки. Поучителни са, но нека се възползваме от възможността да се учим от грешките на другите. Тук споменахме само някои от често срещаните пропуски, но има още много възможности нещо да се обърка. Дори да изпаднете в непредвидена ситуация, за която не сте били подготвени предварително, вярваме, че можете да се справите. Просто мислете от гледна точка на бизнес целите си и цялостната концепция за бранда Ви и решението ще дойде почти само или с малко помощ : )

 

Напред

Научи повече за Успешния Social маркетинг

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!