Как да създадем страница за грешка 404, подходяща за SEO

май 22, 2023 | Ads и SEO оптимизация

Страницата с грешка 404 е неизбежна, дори и при ежедневно анализиране на уеб сайта ни. Нейната поява обаче не е задължително да застрашава SEO оптимизацията и потребителското преживяване. Стига да знаем как да я разработим правилно, тя може да се превърне в част от навигацията на сайта ни и въпреки всичко да отведе посетителя ни до дестинация, където може успешно да взаимодейства със съдържанието ни. Нека видим какво трябва да имаме предвид, за да създадем страница 404, съобразена с цялостната ни SEO стратегия.

Какво представлява

Страница 404 може да е резултат от изтрито или неактуално съдържание или от грешка в изписването на URL-адреса например. Нейната поява не зависи само от качеството на структурата на уеб сайта ни, а и от взаимодействието на аудиторията с него. Затова трябва да я разработим така, че да не бъде задънена улица, а напротив – да дава възможности потребителят да продължи пътешествието си с нас. По този начин независимо каква е причината потребителят да се озове на такава страница, можем все още да го задържим на уеб сайта си и да го отпратим към подходящо за неговите цели съдържание бързо и безпроблемно.

Елементи

За да не допуснем страница 404 да прекрати посещението на потребителя в сайта ни, трябва да заложим в нея някои основни елементи, които да я направят по-интерактивна. За да бъде полезна и да отпрати посетителя към полезна за него информация, можем да поставим търсачка. Важно е също да не разчитаме на настройките за тази страница по подразбиране, а да добавим ясен брандинг – нашето лого, визия, стил, цветове, характерни за бизнеса и бранда ни като цяло. Трябва да имаме, разбира се, и ясно послание, което да посочва, че страницата не може да бъде намерена. Това съобщение може да е поднесено и по-закачливо, но е важно да бъде недвусмислено и конкретно, за да не се чуди посетителят ни къде е попаднал и дали целият ни сайт не е недостъпен. За целите на добрата SEO оптимизация трябва да поставим и бутони за:

Пренасочване

Техните линкове могат да пренасочват към начална страница, към популярна категория, към някои от водещите статии в блога ни, към актуалните ни промоции и др. На база на информацията за трафика към различните страници от нашия уеб сайт, можем да определим популярните дестинации, където да отведем посетителя. Можем да му дадем и възможност да ни докладва за неработещата страница, като го ориентираме към контактната ни форма. Важно е да не губим комуникацията с него и да му дадем такива опции, които да го накарат да кликне и да продължи потребителското си пътешествие, а не да напусне сайта разочарован и объркан.

Мониторинг

Както вече разбрахме, страницата 404 е неизбежна част от нашия уеб сайт. Освен да я разработим правилно, за да бъде ефикасна и полезна за нашата работа, трябва все пак и редовно да ревизираме нейната поява. Анализът на сайта с различни инструменти за проверка може да ни сигнализира, ако в самата структура на уеб сайта ни се появява тази грешка. Освен да я изчистим своевременно, тази информация може да ни помогне и да проследим дали не става въпрос за по-сериозен проблем, който системно да довежда до резултат 404.

Успешно разработената страница 404 може да ни помогне за намаляване на степента на напускане на уеб сайта ни, за правилното и балансирано разпределение на потока на линковете в сайта ни. Също така тя ни дава възможност да осигурим на посетителите си оптимално потребителско преживяване, като не ги оставяме да се изгубят в нашето уеб пространство. Тя е възможност да представим и ясен брандинг, ако съумеем да заложим визията и посланията си в нея така, както го правим в целия си уеб сайт. Затова нека погледнем на грешката като на възможност и да актуализираме страница 404 за ефикасна SEO оптимизация и успешно взаимодействие с аудиторията.

Напред

Научи повече за Ефективната SEO оптимизация

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!