4 разновидности на дизайна, които трябва да познавате

дек. 31, 2018 | Графичен и Уеб дизайн

Графичният дизайн намира визуални решения на проблеми на комуникацията чрез типография, образ, цвят и форма. Няма един универсален начин да се осъществи тази задача, затова има и различни видове графичен дизайн. Някои от тях частично се припокриват, но принципно изискват различни умения и техники. Ако търсите дизайнерски услуги за своя бизнес, добре е да започнете да правите разграничение между различните разновидности. Нека видим основните от тях, които могат да намерят приложение във Вашето бизнес представяне.

Визуална идентичност

Тя включва визуалните елементи на бранда и начинът, по който те комуникират с аудиторията. Същността на бранда, емоцията, която предава, и начинът, по който те се представят чрез форма, цвят, образи, е част от идентичността. Тук е необходима добре обмислена стратегия и предначертания за това как трябва да се представя бранда. Тези изисквания са фиксирани и се спазват в течение на времето, като се осъществява последователност и приемственост и при последващи приложения на бранда на различен тип медия. Лого, типография, цветове, образи, които представят идентичността на бранда, се съхраняват и прилагат в подходящи конфигурации за приложение на различни носители. Необходимо е концептуално мислене, креативност, като особено важно е да се мисли в перспектива за приложението и развитието на марката в бъдеще.

Дизайн на маркетингови материали

Това е една от най-честите асоциации, които поражда работата на дизайнера. Добрият дизайн осъществява успешна рекламна комуникация и се включва в потребителските решения, като се базира на желания, нужди, ниво на удовлетвореност от даден продукт, услуга или цяла марка. Има отношение към възможността за разработване върху печатни материали, но има и своето място в дигиталната сфера – в уеб сайтове, content marketing. Дизайнерските идеи тук намират своята изява в печатането на брошури, флаери, презентации, менюта, реклами за социалните мрежи и т.н., затова и специалистът трябва да има добро познаване на печатната и на онлайн средата.

Дизайн на видео анимации

Могат да включват образ, звук, типография, видео и други ефекти, ползвани в онлайн базирани медии, телевизия, кино. Особено застъпени са в последно време, когато видео съдържанието набира висока популярност. Реклами, уеб сайтове, приложения – във всички тях има място за видео, GIF, анимирана реклама или друго. Иска се сюжет, идеята за последователно развитие и нещо грабващо, за да задържим вниманието на зрителя, както и професионална дизайнерска работа, разбира се.

UI дизайн за сайтове и приложения

Дизайнът на потребителския интерфейс (User Interface) е процесът на взаимодействие на потребителя с даден, уеб сайт, устройство или приложение. Идеята е да бъдат лесни за използване и управление от страна на клиента. Освен употребата на клавиатурата, мишката, дисплея, трябва да се обърне внимание и на лекотата на визуалната комуникация с клиента и потребителското изживяване. Съчетава се естетиката с функционалността, за да получим дизайн, който да впечатлява с ефектна визия, а употребата му да е така улеснена, че да не бъде предмет на особено премисляне. Истината е, че когато нещо работи, обикновено не разсъждаваме много върху ползването му. Средностатистическият потребител мисли за дизайна и за това „как нещо работи“, когато то просто не функционира или не е направено достатъчно интуитивно. Така че нашата обща цел е да направим дизайн, който да е като продължение на действията и дори мислите на потребителя. Така естествен, че да не остава и сянка на съмнение, че именно така трябва да изглежда и трябва да работи. Приложете го ефективно и във Вашия уеб сайт или приложение и само изчакайте положителните резултати.

Има и още сфери на дизайна – всяка от тях със своите специфики. Да, сложни са, изискват профилирана подготовка, но добрата новина е, че не е нужно да сте запознати в детайли с всички тях. Достатъчно е да се доверите на надежден екип от специалисти, които ще преценят нуждите на Вашия бизнес и ще предложат необходимото дизайнерско решение.

Напред

Научи повече за Успешните сайтове

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!

Pin It on Pinterest