4 съвета за оптимизация на Google ads рекламата

сеп. 11, 2023 | Ads и SEO оптимизация

Google ads рекламата е изключително важен аспект от дигиталната ни маркетинг стратегия. Тя ни позволява да се позиционираме в страницата с резултатите от търсенето в Google в значими моменти, когато потребителите търсят тъкмо продукти и услуги като нашите. За да се възползваме максимално от възможностите, които предлага, трябва да оптимизираме рекламите си редовно, за да достигнем до възможно най-подходящата аудитория в най-точния момент от тяхното потребителско пътешествие.

1. Респонсив рекламен формат

Този вид реклама е актуалната форма за Google Ads в мрежата за търсене и ако още имаме остарели формати в рекламите си, крайно време е да ги осъвременим. Значителното предимство при респонсив рекламата в сравнение с предходните формати е по отношение на обема съдържание, което можем да поместим. Тук имаме възможност за повече заглавия, повече описания на рекламата, които се комбинират на база на оптималните възможности за клик, а това ни дава съответно и доста по-добри предпоставки да доведем посетители на уеб сайта си. При създаването и редактирането на рекламите имаме и улеснението, че Google оценява качеството на рекламното съдържание и ни индикира, ако трябва да го допълним и развием. Дори и да сме достигнали веднъж до висока степен на качество на рекламата, трябва периодично да проверяваме и оптимизираме този параметър, тъй като с времето се променя доста динамично.

2. Ревизия на ключовите думи за търсене

Ключовите думи в рекламата ни са аспект, който има нужда от постоянен преглед и подобрение. Поставянето на ключовите думи на фраза или като точно търсене води в сайта ни потребителите с висока степен на интерес към нашите предложения. Това са хората, които знаят точния термин за предлаганото от нас и е по-вероятно да са по-напред в процеса на взимане на решение. Употребата обаче само на ключови думи, заложени така прецизирано и конкретно, може да ни ограничи прекалено и да не ни позволи да срещнем потребителите, които са още в началния етап на потребителската фуния и може би ползват по-широки термини, за да намерят това, от което имат нужда. Как обаче да намерим баланса между твърде тясното и прекалено широкото търсене? Чрез постоянна актуализация и на:

3. Отрицателните ключови думи

Към тях трябва да подходим с особено внимание, тъй като са мощен инструмент да филтрираме посетителите на сайта си от рекламата така, че да бъдат във възможно най-висока степен ангажирани и целенасочени. Успешен начин да обогатим списъка си с отрицателни ключови думи е да следим редовно и да анализираме конкретните заявки за търсене – това са думите, по които рекламата ни се показва в Google. В тях често ще намерим фрази, които съдържат в себе си неподходящи населени места, включват „втора употреба“ или пък са ориентирани към търсене на работа в нашата сфера на услуги например. Ако тези направления не са релевантни към нашите предложения, можем да добавим съответните ключови думи като отрицателни. Същото можем да направим и с думите, свързани с конкурентни брандове, по които не искаме нашата реклама да се показва.

4. Насочване по местоположение

Местоположението, към което насочваме рекламите си, е основна стъпка при тяхното създаване. С поставянето на определена локация обаче не приключваме заниманието си с този аспект на рекламата. В зависимост от това дали сме заложили цели държави, области, градове, трябва периодично да актуализираме насочването, като изключваме местоположенията, които не ни генерират желаните посещения например или такива, които към момента не са фокус на бизнеса ни. А можем, разбира се, да добавим и нови, когато се ориентираме към нови пазари. В съответствие с бизнес плановете ни и успеха на рекламата ни в дадени местоположения можем да увеличаваме цената на клик за тях, за да оптимизираме видимостта на рекламите си и да постигнем повече взаимодействия на сайта си.

Търсенето в мрежата е динамично, промените в него са постоянни и се случват на бързи обороти. Според данни на Google 15% от търсенията на ежедневна база са фрази, които не са били търсени никога преди. За да бъдем в крачка с това безмилостно темпо, трябва да оптимизирам рекламите си регулярно и да ги адаптираме към реалните потребителски търсения. Само така ще достигаме успешно до своята аудитория от хора, готови да предприемат значимо действие в нашия уеб сайт.

Напред

Научи повече за Ефективната Google реклама

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!