3 Google Ads тенденции, които да следим през 2023

ян. 30, 2023 | Ads и SEO оптимизация

Вече сме навлезли смело в новата година, но все още не е късно да резюмираме някои от основните направления в Google Ads, на които да обърнем внимание през 2023 г. Преобладаващата част от потребителите започват своето шопинг пътешествие тъкмо от най-голямата търсачка, затова нека видим как успешно да представим предложенията си пред тях, като се преборим с конкуренцията с помощта на познанията си за актуалните механизми и алгоритми на Google Ads.

1. Изкуствен интелект

Около 15% от търсенията в Google на дневна база са думи и словосъчетания, които не са търсени никога преди. Нуждите на потребителя са все по-диверсифицирани, а и пазарът е гостоприемен към иновативни продукти и услуги, които е все по-трудно да бъдат „описани“ в търсачката. Тук на помощ идва именно изкуственият интелект и способността на Google да се учи, събирайки данни от милиардите търсения дневно. За да дадем поле за изява на тези знания, е добре да залагаме в рекламата и ключови думи с възможност за широк диапазон от комбинации с други думи и с цели фрази. По този начин създаваме по-добри предпоставки за алгоритъма на Google да съобрази променливите величини – като време от денонощието, устройство, местоположение, за да предложи на потребителя оптималната реклама в резултатите от търсенето, която да отговаря максимално на неговата заявка.

2. Реклама на местен бизнес

След известно отпускане на мерките, свързани с COVID-19, местните физически бизнес локации – магазини, офиси, заведения – отново са готови да посрещнат своите посетители. Потребителят често иска да ни посети, за да вземе търсения продукт на място и за това има най-различни съображения. Иска му се да го види, да го пробва (ако е дреха например), да си спести доставката и т.н. Ако лесно открива адреса ни, при това когато се намира в местоположение, което е удобна отправна точка да ни посети, рекламата ще попадне на точното място и ще го доведе при нас. За да приканим хората по-гостоприемно да ни посетят, можем да се насочим към възможностите, които дава връзката между Google Ads и Google My Business. С тяхното съдействие можем да изведем в рекламите си директни връзки към физическите локации на бизнеса ни.

3. YouTube реклама

Все по-често резултатите от YouTube влизат и в тези в Google с предложения за видео съдържание като отговор на търсенето на потребителя. Тази година можем да помислим сериозно за възможностите си за реклама тук, стига да имаме съдържание, релевантно за този канал, разбира се. Ако отговорът на този въпрос е положителен, то можем спокойно да се впуснем в YouTube рекламирането, за да ангажираме аудиторията си с актуалната днес видео комуникация. YouTube е вторият най-посещаван сайт след Google, като търсенията в него са на подобен принцип на тези в Google. Съдържанието там се развива активно като формати и възможности за взаимодействие, а устройствата, на които се гледа, също са в широк диапазон – мобилни устройства, декстоп, смарт телевизори и др. Затова и възможностите на тази платформа за реклама за изключително благоприятни и разнообразни – с възможност за пропускане на рекламното съдържание или без, реклама с инфлуенсъри и др. 

Google Ads рекламата ще продължава да бъде все по-успешен начин да открием точните клиенти в най-подходящия момент – тъкмо когато търсят нашите продукти и услуги. За да бъдем на правилното място в точното време и през 2023 г., трябва да следим тенденциите, но и да не забравяме, че най-актуалните от тях са именно тези, които ни диктува нашата целева аудитория и отговарят на нашия уникален бизнес модел.

 

Напред

Научи повече за Ефективната Google реклама

СПОДЕЛИ:

Получавай най-интересните ни статии винаги първи

С абонирането за бюлетина се съгласявам и с общите условия на сайта.

Абонирането е успешно!